Την 1η Ιουλίου ανοίγουν τα Ποινικά Δικαστήρια

Áßèïõóá óôá äéêáóôÞñéá ôçò Åõåëðßäùí, ÐÝìðôç, 7 Éáíïõáñßïõ 2010.

Προς τα τέλη Ιουνίου (σίγουρα) με πιθανότερη ημερομηνία την 1η Ιουλίου, θα ανοίξουν τα Ποινικά Δικαστήρια της χώρας, γεγονός που θα σηματοδοτήσει την πλήρη λειτουργία της Δικαιοσύνης μετά την πανδημία.

Άλλωστε είναι δεδομένο πως τα Ποινικά ακροατήρια που σωρεύουν και τον περισσότερο κόσμο εκ της φύσεως των αδικημάτων που εκδικάζουν (μάρτυρες, δικηγόροι, κατηγορούμενοι κλπ) θα είναι το τελευταίο κομμάτι της Δικαιοσύνης που θα επαναλειτουργήσει.

Επικρατέστερη ημερομηνία με τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι η Δευτέρα 1η Ιουλίου.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως σε αυτή την ημερομηνία κατατείνει και το γεγονός ότι μειώθηκαν φέτος οι δικαστικές διακοπές και τα δικαστήρια θα λειτουργήσουν σε πλήρη σύνθεση έως τις 15 Ιουλίου, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα σταματούσαν στις 30 Ιουνίου. Παράλληλα θα αρχίσει νωρίτερα το δικαστικό έτος, την 1η Σεπτεμβρίου, αντί της 15ης (και μετά) που ίσχυε μέχρι σήμερα. Σε αυτό το διάστημα θα γίνει προσπάθεια να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος για εκατοντάδες δικαστικές υποθέσεις που δεν δικάστηκαν από τον περασμένο Μάρτιο λόγω της πανδημίας. Μεταξύ αυτών και δεκάδες δίκες τεράστιου πολιτικού και οικονομικού ενδιαφέροντος που έχουν “παγώσει”.

1η Ιουνίου τα Πολιτικά Δικαστήρια
Ο κ. Τσιάρας έχει πει άλλωστε ότι “τα ποινικά είναι μια διαδικασία που εξ ανάγκης συγκεντρώνει πολύ κόσμο, υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός στις δικαστικές αίθουσες. Αντιλαμβάνεστε, πως όλα αυτά πρέπει να γίνουν με συγκεκριμένα βήματα επαναφοράς.

Από την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσουμε τα Πολιτικά Δικαστήρια. Υπάρχει σχέδιο που επεξεργαζόμαστε και θα το ανακοινώσουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Υπάρχει αρμόδια επιτροπή που εξετάζει το συγκεκριμένο ζήτημα, όπου συμμετέχουν και όλοι οι αρμόδιοι φορείς (δικηγόροι, δικαστές) προκειμένου να κάνουμε τα επόμενα βήματα, χωρίς να διακινδυνεύσουμε τη διασπορά του κορονοϊού.

Αντιλαμβάνεστε, ότι από τη στιγμή που ανοίγουν οι διαδικασίες των πολιτικών δικαστηρίων και τα ασφαλιστικά μέτρα ταυτόχρονα, από την 1η Ιουνίου, πρέπει να προσαρμόσουμε αυτή τη διαδικασία, μέσα από βήματα ασφάλειας μέχρι να φτάσουμε στο άνοιγμα των Ποινικών Δικαστηρίων. Θα πάμε βήμα, βήμα”.

Μεγάλες ποινικές δίκες που βρίσκονται σε εξέλιξη την περίοδο της πανδημίας
Σχετικά με τις εκκρεμείς δίκες διευκρίνισε “..πως τα δικαστήρια λειτούργησαν κανονικά για όσες δίκες υπήρχε ο κίνδυνος της παρέλευσης του 18μηνου. Σε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας, η δικαιοσύνη έχει σταθερή παρουσία, υπηρετώντας το κράτος δικαίου.

Και βεβαίως με την υπευθυνότητα τους οι Έλληνες δικαστές, αλλά και οι συλλειτουργοί της δικαιοσύνης απέδειξαν ότι, την κρίσιμη στιγμή, η ελληνική δικαιοσύνη μπόρεσε να κρατηθεί στο ύψος των περιστάσεων”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα