Την 1η Φεβρουαρίου κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. «Αποτελεί υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, που περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης της ΝΔ», επισήμανε σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ενώ από την πλευρά της Εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισημαίνει ότι «τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών θα μπορούν να βαπτιστούν μόνο όταν μεγαλώσουν και το αποφασίσουν τα ίδια».

Σε δημόσια διαβούλευση με ορίζοντα ολοκλήρωσης την 9η βραδινή της 31ης Ιανουαρίου, κινείται η μεταρρύθμιση για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. «Ανοιχτό» αφήνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το θέμα της αντιμετώπισης από τον πρωθυπουργό των υφυπουργών που δεν θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, το οποίο «πέρασε» χτες από το υπουργικό συμβούλιο.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας δήλωσε ότι θα επιλέξει την αποχή, στάση που θα ακολουθήσει και ο υπουργός επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Από την πλευρά της Εκκλησίας, ο Aρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών θα μπορούν να βαπτιστούν μόνο όταν μεγαλώσουν και το αποφασίσουν τα ίδια.

Το νομοσχέδιο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη:
Εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, για όλους τους Έλληνες πολίτες, χωρίς διακρίσεις / ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού.
Προστατεύει τα συμφέροντα των παιδιών, ρυθμίζοντας ζητήματα οικογενειακού δικαίου σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών.
Δεν επεκτείνει το δικαίωμα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (και την παρένθετης μητρότητας) στα ζευγάρια ανδρών.
«Αποτελεί υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, που περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης της ΝΔ. Την ισότητα στον γάμο έχουν νομοθετήσει 36 χώρες στον κόσμο, 20 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Στη σχεδόν δίωρη συζήτηση του υπουργικού συμβουλίου, 14 μέλη της κυβέρνησης έλαβαν το λόγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αίσθηση προκάλεσε η συγκινησιακή φόρτιση του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου όταν, με τη λήξη της παρουσίασης του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε στο παράδειγμα ομόφυλου ζευγαριού συγγενών του που έχει παιδιά και μέχρι πρότινος ήταν «αόρατοι» για την ελληνική πολιτεία.

Η στάση Ι. Μπούγα – Μ. Χαρακόπουλου – Μ. Κεφάλα
Η στάση της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρίας Κεφάλα παραμένει ερωτηματικό, ενώ την οδό της αποχής από την ψηφοφορία επιλέγει, κατά τα φαινόμενα, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, δηλώνοντας: «Η προσωπική μου απόφαση είναι μάλλον να απέχω από τη διαδικασία. Είναι καθαρά θέμα συνείδησης και μίας στάθμισης που αφορά στη νομική στάθμιση των πραγμάτων. Λαμβάνω υπόψιν, δηλαδή και τα επιστημονικά-νομικά δεδομένα».

Η στάση του κυρίου Βορίδη τον τιμά, όπως τιμά και η στάση του πρωθυπουργού που αφήνει τους βουλευτές να αποφασίσουν ελεύθερα. «Καταψηφίζω το νομοσχέδιο, δήλωνε στο μεταξύ από το περιστύλιο της Βουλής», ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Σε ερώτηση για τη στάση του κου Βορίδη αλλά και για το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση αν ένας υφυπουργός καταψηφίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «δεν πρέπει να προκαταλαμβάνουμε τη στάση τους, δεν μπορώ προεξοφλήσω εκ των προτέρων τις αποφάσεις του πρωθυπουργού».

 

 

πηγή   ΕΡΤ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα