Τιμημένοι με nobel γιατροί προειδοποιούν για τις συνέπειες της στρατιωτικής έντασης στο Kashmir 

Η International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW)  καλεί την Ινδική κυβέρνηση να αποκαταστήσει άμεσα κάθε επικοινωνία και την ελευθερία κινήσεως στο Kashmir και Jammu, και ζητά από όλα τα κράτη στις διαφιλονικούμενες περιοχές να ξεκινήσουν διπλωματικές συνομιλίες με σκοπό να μειωθεί η ένταση και να γίνει ειρηνική διευθέτηση της μακρόχρονης σύγκρουσης.

Η IPPNW ανησυχεί βαθύτατα για τις επιδεινούμενες ανθρωπιστικές και πολιτικές συνθήκες στο  Kashmir, μετά την απόφαση της ινδικής κυβέρνησης να αποκλείσουν την περιοχή αυτό το μήνα, και την αύξηση του κινδύνου στρατιωτικής κλιμάκωσης ανάμεσα σε δύο πυρηνικοκάτοχα κράτη την Ινδία και το Πακιστάν. Οι τρεις από τους τέσσερις πολέμους  ανάμεσα στις δύο χώρες ξεκίνησαν στο Kashmir.

Ο Dr. Arun Mitra, συμπρόεδρος της IPPNW, και ο Dr. Shakeel Ur Rahman, γενικός γραμματέας του Ινδικού κλάδου της IPPNW, εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την συγκέντρωση στρατιωτικού υλικού και από τις δύο πλευρές στα σύνορα και για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις, που έχει ο αποκλεισμός στις τοπικές κοινότητες.

 “Η παγκόσμια εμπειρία σε τέτοιες καταστάσεις είναι ότι η υγεία αποτελεί το πρώτο θύμα. Λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας και της ανεπάρκειας σε φάρμακα, οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο να προσεγγίσουν την περίθαλψη που χρειάζονται”. Επίσης σε τέτοιες καταστάσεις ο κίνδυνος επιδημιών μεγαλώνει λόγω της έλλειψης καθαριότητας, η οποία οδηγεί σε σοβαρή κρίση υγείας.   Ο υπουργός αμύνης της Ινδίας πρόσθεσε στον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης, όταν δήλωσε ότι η Ινδία μπορεί να εγκαταλείψει το παλιό δόγμα του να μην κάνει πρώτη χρήση των πυρηνικών του όπλων σε μια στρατιωτική σύγκρουση.

Ο Dr. Ira Helfand, Συμπρόεδρος  Αμερικήςτης IPPNW’ και συγγραφέας του  Nuclear Famine: Two Billion People at Risk – Global Impacts of Limited Nuclear War on Agriculture, Food Supplies, and Human Nutrition, προειδοποίησε ότι ο πόλεμος ανάμεσα στις δυο χώρες που θα κλιμακωθεί σε χρήση πυρηνικών όπλων δε θα σκοτώσει μόνο εκατομμύρια ανθρώπους στην περιοχή, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει “μια πρωτοφανή παγκόσμια καταστροφή”. Στάχτη που φθάνει στην ανώτερη ατμόσφαιρα λόγω των πυρκαγιών από τις πυρηνικές εκρήξεις θα μπορούσε να μεταβάλει σοβαρά το παγκόσμιο κλίμα, και να οδηγήσει σε παγκόσμια έλλειψη τροφίμων και μαζικό λιμό που θα πλήξει περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η IPPNW συνεργάζεται με την  International Campaign to Abolish Nuclear Weapons, και με τις μεγαλύτερες παγκόσμιες οργανώσεις υγείας προωθώντας τη Συνθήκη Treaty on the Prohibition of Nuclear Weapons, η οποία άνοιξε για υπογραφή στον ΟΗΕ το Σεπτέμβρη του 2017. Θα τεθεί σε ισχύ όταν 50 κράτη την επικυρώσουν. Μέχρι σήμερα 70 έχουν υπογράψει και 25 την έχουν επικυρώσει. Καλούνται όλα τα κράτη ειδικά εκείνα, που πιστεύουν στον πυρηνικό αφοπλισμό, όπως η Ελλάδα να υπογράψουν και να επικυρώσουν στον ΟΗΕ τη Συνθήκη.

“Μέχρις ότου όλα τα πυρηνικά εξοπλισμένα κράτη, όπως η Ινδία και το Πακιστάν, συμμορφωθούν με τις απαγορεύσεις που περιέχονται στη Συνθήκη και εξαφανίσουν τα πυρηνικά τους όπλα, όλος ο κόσμος θα παραμένει στον κίνδυνο ενός καταστροφικού πυρηνικού πολέμου από τον οποίο δεν υπάρχει θεραπεία”

Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου

Πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW

Αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα

Πηγή: ippnwgr.blogspot.com

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα