Τιμές ρεύματος: Έσπασαν τα φρένα, έφτασαν ως τα 600 €/MWh

Δεκαπλάσια σε σχέση με δυο χρόνια πριν η τιμή του ηλεκτρικού και επτά φορές επάνω από την αντίστοιχη τιμή πριν από έναν χρόνο. Τρομακτική η εικόνα του ράλι τιμών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κατάσταση εκτός ελέγχου, όσο βαθαίνει η ουκρανική κρίση.

Σοκ και δέος. Η χονδρική τιμή του ρεύματος αύριο, Τρίτη, σπάζει όλα τα ρεκόρ ως τώρα. Διαμορφώνεται στα 426,9 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 52,50% σε σχέση με τη σημερινή τιμή. Η μέγιστη, εντός της ημέρας, προκαλεί ζάλη, καθώς ξεπερνά τα 600 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Από τον Σεπτέμβριο πέρσι, οπότε άρχισε να γίνεται όλο και πιο έντονη η ενεργειακή κρίση, η υψηλότερη χονδρική τιμή καταγράφηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2021, στα 415,94 ευρώ τη μεγαβατώρα. Τώρα, καταρρίπτεται κι αυτό το «οχυρό» και είναι άγνωστο πλέον πώς θα εξελιχθούν οι τιμές του ρεύματος, όσο βαθαίνει η ουκρανική κρίση.

Η αυριανή τιμή είναι περίπου επτά φορές επάνω από την αντίστοιχη τιμή στις 8 Μαρτίου 2021, οπότε ήταν στα 63,05 ευρώ/MWh και δέκα φορές επάνω από την τιμή στις 8 Μαρτίου 2020, που ήταν 44,45 ευρώ/MWh.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη η εικόνα είναι ακόμη πιο τρομακτική. Όλες οι χώρες, πλην Γερμανίας, Ολλανδίας, Βουλγαρίας, έχουν τιμές που ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Οι τρεις προαναφερόμενες και εμείς είμαστε πάνω από τα 400 ευρώ. Εξαίρεση παραμένει η Πολωνία, που φαίνεται ότι δεν την αγγίζει ούτε η ουκρανική κρίση. Γι’ αύριο η χονδρεμπορική τιμή της είναι στα 171,9 ευρώ/MWh.

Πρωταθλήτρια, αύριο, στην Ευρώπη αναδεικνύεται η Ιταλία με 587,67 ευρώ τη μεγαβατώρα και ακολουθεί η Ελβετία με 574,54 ευρώ/MWh.

Στο αυριανό εγχώριο μείγμα σχεδόν το μισό (48,80%), προέρχεται από το φυσικό αέριο. Ενίσχυση, όμως, παρουσιάζει ο λιγνίτης, κοντά στο 19%, με τις ΑΠΕ να παραμένουν χαμηλά, κοντά στο 22%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα