Τηλεργασία: Ψηφίζεται σήμερα η διάταξη από τη Βουλή

Μέσα στην ημέρα ψηφίζεται από τη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει υποχρεωτική τηλεργασία του 40% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στην Αττική. Οι εργοδότες θα έχουν στη συνέχεια ένα 24ωρο προθεσμία προκειμένου να δηλώσουν τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων τους στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη”.

Σε πρώτη φάση το μέτρο ισχύει έως τις 4 Οκτωβρίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αττική και έχουν τμήματα στα οποία μπορεί να εφαρμοστεί η εξ αποστάσεως εργασία. Ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η ρύθμιση είτε χρονικά είτε γεωγραφικά ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού. Να σημειωθεί πως στην περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα υπάρχει πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Η υποχρέωση αφορά όλες τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Αττικής, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, μεγέθους και λειτουργίας. Το 40% υπολογίζεται επί των μισθωτών των οποίων η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από απόσταση και όχι επί των μισθωτών που μπορεί να απασχολείται στην επιχείρηση. Να επισημανθεί ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στη σύμβαση εργασίας ή στον μισθό όσων τεθούν σε υποχρεωτική εξ αποστάσεως εργασία.

Παράλληλα με κοινή απόφαση των υπουργών Εργασίας και Υγείας προσδιορίστηκαν οι ευπαθείς ομάδες εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Για τις συγκεκριμένες ομάδες ισχύει η τηλεργασία σε όλη τη χώρα, μετά από αίτημά τους ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό, σε εργασία back office χωρίς επαφή με κοινό ή σε αναστολή σύμβασης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα