

Ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάρκο Ρούμπιο υποσχέθηκε «ακλόνητη υποστήριξη» στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια συνδιάλεξης με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο κ. Ρούμπιο μίλησε με τον κ. Νετανιάχου προκειμένου να «υπογραμμίσει ότι η διατήρηση της ακλόνητης υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι κορυφαία προτεραιότητα για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ», σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τάμι Μπρους.
Ακόμη, «ο υπουργός συνεχάρη τον πρωθυπουργό για τις επιτυχίες του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς και της Χεζμπολά» και «δεσμεύτηκε να εργαστεί ακούραστα για να βοηθήσει να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται ακόμη στη Γάζα», σύμφωνα με το κείμενο.
Το Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς άρχισαν να εφαρμόζουν την Κυριακή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας έπειτα από 15 και πλέον μήνες πολέμου, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπεται ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων και αιχμαλώτων με παλαιστίνιους φυλακισμένους.
Η συμφωνία αυτή τριών φάσεων, που είχε ήδη προταθεί τον Μάιο από τον Τζο Μπάιντεν, τον Δημοκρατικό προκάτοχο του Ντόναλντ Τραμπ, μπόρεσε εντέλει να συναφθεί εν μέρει χάρη σε κοινές προσπάθειες των ομάδων και των δυο και να τεθεί σε εφαρμογή την παραμονή της ορκωμοσίας του Ρεπουμπλικάνου.
Ωστόσο ο νέος πρόεδρος είπε τη Δευτέρα, μερικές ώρες αφού ορκίστηκε και ανέλαβε την εξουσία, ότι δεν είναι «σίγουρος» ότι η κατάπαυση του πυρός θα αντέξει.
Σε μια από τις πρώτες αποφάσεις του εξάλλου ο πρόεδρος Τραμπ αναίρεσε κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από τον Τζο Μπάιντεν σε εξτρεμιστές ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εξαιτίας των επιθέσεών τους εναντίον Παλαιστινίων.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Σχετικά Νέα
Οι επικεφαλής της ΕΕ στην κηδεία του Πάπα
Οι σημαίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυματίζουν μεσίστιες, ως ένδειξη πένθους για την αποδημία του.
«Αστακός» το Βατικανό για την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Η Ιταλική Κυβέρνηση αποφάσισε την κήρυξη πενθήμερου πένθους για το θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου..
Ουκρανία: Kαι αν βαρεθεί ο Τραμπ;
Ποιο είναι ακριβώς το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων που εκκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ με τη Μόσχα; Μπορούν.
Κρεμλίνο: Πρόθυμος ο Πούτιν να συζητήσει την έκκληση Ζελένσκι για παύση των επιθέσεων σε πολιτικές υποδομές
Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει την πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για.