Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη για τα εμβόλια κορωνοϊού – Πώς και πότε θα γίνουν στην Ελλάδα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει, στις 12:00, σε τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο το σχέδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα και την εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.

Στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλης Μπεκίρης.

Τα δεδομένα για τα εμβόλια μέχρι στιγμής:

  • Έναρξη εμβολιασμών από τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου – Πιθανή ημερομηνία 10 Ιανουαρίου όταν θα έχει ήδη προμηθευτεί η χώρα 500.000-600.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer και 200.000 δόσεις αυτού της Moderna
  • 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα, ένα από αυτά θα βρίσκεται στο Περιστέρι, στο οποίο θα μπορούν να γίνονται ταυτόχρονα εμβολιασμοί καθώς θα υπάρχουν τρεις διαφορετικές αίθουσες που θα λειτουργούν ταυτόχρονα. Κάθε αίθουσα θα δέχεται άτομο ανά 10 λεπτά.
  • Αναμένονται να ληφθούν συνολικά 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων και να εμβολιάζονται δύο εκατομμύρια Έλληνες το μήνα.
  • Στόχος να εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούνιο το 70% του πληθυσμού.
  • Ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός και δωρέαν.
  • Προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί, να πρέπει να υπάρχει ένα πρόσφατο ιατρικό ιστορικό.
  • Ο εμβολιασμός γίνεται σε δύο δόσεις, οι οποίες θα χορηγούνται μέσα σε 30 μέρες.
  • Εκτιμάται ότι η προστασία που θα παρέχουν θα διαρκεί για 8 μήνες.

Τι ανησυχεί την κυβέρνηση

Ο σχεδιασμός για τον εμβολιασμό του πληθυσμού αφορά τον τρόπο με τον οποίον θα εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες τα άτομα που έχουν κινητικά προβλήματα και δεν βγαίνουν έξω από το σπίτι τους καθώς και άλλες κατηγορίες πληθυσμού είναι αυτά που πρέπει να οργανώσει με απόλυτη λεπτομέρεια η κυβέρνηση ούτως ώστε να μη δημιουργηθούν παρατράγουδα.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό υπολογίζεται πως όταν έρθουν τα εμβόλια στην Ελλάδα ο εμβολιασμός να γίνεται σε 2 εκατομμύρια δόσεις κάθε μήνα περίπου δηλαδή 1 εκατομμύριο άνθρωποι μηνιαίως

Όπω είπε ο κ. Γεραπετρίτης, «θα έχουμε περισσότερα από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα και ο σκοπός είναι να γίνονται κάτι παραπάνω από 2 εκατ. δόσεις το μήνα, δηλαδή σε 1 εκατ. πρόσωπα».

Μετά δε, και την εξονυχιστική μελέτη των συνεπειών και της ασφάλειας του εμβολίου κανείς δεν θα έχει το άλλοθι, σημείωσε εμφατικά. Και, κλείνοντας το σχετικό θέμα, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει δέσμευση των κρατών – μελών της ΕΕ να κινηθούν από κοινού στο θέμα του εμβολίου. Όπως είπε στο «Πρώτο Θέμα», τα νέα σκευάσματα θα διέπονται από πολύ αυστηρούς κανόνες που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος στην εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, σημείωσε πως «υπάρχει μεν μια παγιοποίηση προς μικρή ύφεση του φαινομένου, αλλά «όχι με ρυθμό τέτοιο που να μας δημιουργεί ασφάλεια».

Την ίδια ώρα δεν αυξάνονται με μεγάλο αριθμό και τάση ιδιαίτερη τα κρούσματα όπως έδειξαν χθες οι ανακοινώσεις ωστόσο όμως δεν μειώνονται κιόλας με τον αριθμό που θα ήθελαν στην κυβέρνηση και αυτό είναι κάτι που προβληματίζει το μέγαρο Μαξίμου αλλά και τους ειδικούς επιστήμονες που διαπιστώνουν μια βράδια πτώση των κρουσμάτων ενώ η διασωληνωμένοι παραμένουν ακόμη αρκετοί.

Άλλωστε τα δυο χαρακτηριστικά τα οποία λαμβάνουν υπόψη τους οι ειδικοί είναι ισχυρά : το πρώτο, η μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, και από την άλλη υπάρχουν περιοχές που είναι υγειονομικά ακόμη πάρα πολύ επιβαρυμένες, και όπως αναφέρουν στην κυβέρνηση δεν έχουμε δει τη μείωση που θα περιμέναμε σε ό,τι αφορά το ιικό φορτίο.

Τα δύο αυτά δεδομένα μας οδηγούν στο να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί, δεν πρόκειται να ανοίξει οτιδήποτε, αν δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια για αυτό», επισημαίνει ο υπουργός επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα