Τηλεδιάσκεψη Κ. Σκρέκα με την Μ. Βεστάγκερ

Οι ανοικτές υποθέσεις ενώπιον της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού που αφορούν σε ζητήματα ενέργειας συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό κλίμα και η αντιπρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα μέτρα που δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις εκκρεμείς υποθέσεις.

Μεταξύ αυτών είναι η υπόθεση καταδίκης της χώρας για τη μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στον λιγνίτη, η οποία εκκρεμεί από το 2007, το ενδεχόμενο οικονομικής στήριξης για τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για τη διατήρηση μονάδων σε καθεστώς στρατηγικής εφεδρείας την περίοδο 2021-2023, καθώς και το αίτημα που έχει υποβάλει το Δημόσιο υπό τη μορφή αποζημίωσης για την κάλυψη έκτακτων εξόδων που σχετίζονται με την παύση λειτουργίας τεσσάρων λιγνιτικών ορυχείων και αντίστοιχων μονάδων της ΔΕΗ. Η κυρία Βεστάγκερ δήλωσε ότι η Επιτροπή αξιολογεί θετικά την πρωτοβουλία για τη διακοπή λειτουργίας τεσσάρων λιγνιτικών ορυχείων και μονάδων της ΔΕΗ και εξετάζει τη νομική βάση για την εφαρμογή του μέτρου.

Σε ό,τι αφορά το μέτρο της στρατηγικής εφεδρείας, ο υπουργός και η γενική γραμματέας διεμήνυσαν ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί πλήρως με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, τους κανόνες ανταγωνισμού, τον ευρωπαϊκό κανονισμό ηλεκτρικής ενέργειας και τις αρχές της διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκε, επίσης, το σχήμα αποζημίωσης των υβριδικών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, το οποίο εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θετικά.

Επιπρόσθετα, τέθηκαν ζητήματα που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόκειται να κοινοποιήσει σύντομα ενώπιον της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, όπως είναι η αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (carbon leakage) για τη βιομηχανία, δεδομένου ότι το υφιστάμενο σχήμα έχει λήξει από τα τέλη του 2020 και ισχύουν νέες κατευθυντήριες οδηγίες από 01.01.2021. Σημειώνεται ότι ετέθη και το ζήτημα της κοινοποίησης ενός νέου μηχανισμού για την αποζημίωση της επάρκειας ισχύος που προσφέρουν οι μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε ότι η Κομισιόν αξιολογεί θετικά τη συνέχιση των ανταγωνιστικών διαδικασιών για μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για την περίοδο 2021-2024. Οι διαδικασίες εντάσσονται στο γενικότερο εγκεκριμένο καθεστώς στήριξης της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ της περιόδου 2016-2025.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να παραμείνουν σε επικοινωνία και να συνεργαστούν για την ταχύτερη δυνατή οριστικοποίηση και έγκριση του σχήματος των ανταγωνιστικών διαδικασιών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα