TikTok: Σαρώνει απέναντι σε YouTube και Tinder, σοβαρές καταγγελίες για τα παιδιά

Το TikTok καλπάζει σε έσοδα, ενώ αυξάνεται η ανησυχία για επιθετικό μάρκετινγκ σε παιδιά.

Tην πρώτη θέση στον κόσμο σε έσοδα κατέκτησε η TikTok. Η ΤikTok είναι εφαρμογή για iOS και Android, εξαιρετικά δημοφιλής σε παιδιά και εφήβους, μέσα από την οποία μπορεί κάποιος να δημιουργήσει και να κοινοποιήσει μικρά βίντεο λίγων δευτερολέπτων. Δημιουργήθηκε από την ΒyteDance, η οποία κυκλοφόρησε και την αντίστοιχη εφαρμογή Douyin για τους χρήστες στην Κίνα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι αριθμοί των TikTok και Douyin παρουσίασαν δεκαπλάσια αύξηση, στα 78 εκατ. δολάρια, περνώντας μπροστά από πιο καθιερωμένα ονόματα, όπως το YouTube, το Tinder και το Netflix, που βασίζονται περισσότερο στις υπάρχουσες εφαρμογές.

Η κινεζική αγορά, που εξυπηρετείται από την εφαρμογή Douyin, συνέβαλε στο 86,6% των εσόδων, ενώ ακολούθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με 8,2%. Και στις δύο εκδόσεις της εφαρμογής streaming βίντεο, οι χρήστες μπορούν να αγοράσουν εικονικό νόμισμα και να το δαπανήσουν για να υποστηρίξουν τους αγαπημένους τους δημιουργούς.

Το πρώτο τρίμηνο του 2020, οι apps TikTok και Douyin είχαν 315 εκατομμύρια λήψεις (downloads) παγκοσμίω

Τον Απρίλιο του 2019, το ανώτατο δικαστήριο της Ινδίας είχε απαγορεύσει τη λειτουργία του TikTok στη χώρα, με βάση υποψίες πως η δημοφιλής εφαρμογή ενδέχεται να συμβάλει στη διάδοση παιδικής πορνογραφίας και βάζει ανηλίκους σε κίνδυνο. Οι δικαστές, δύο εβδομάδες μετά, προχώρησαν σε άρση της απαγόρευσης, όταν η ΒyteDance δεσμεύτηκε πως θα παρέμβει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στους Financial Times, οι 20 φορείς που προσέφυγαν στην FTC υποστηρίζουν πως «ένα χρόνο μετά τη συμφωνία διευθέτησης, με παιδιά και οικογένειες να εγγράφονται στην εφαρμογή με αριθμούς-ρεκόρ, η TikTok δεν προχώρησε στη διαγραφή προσωπικών στοιχείων που είχε στο παρελθόν συλλέξει από παιδιά ενώ συνεχίζει να συλλέγει προσωπικά στοιχεία των παιδιών, χωρίς να ενημερώνει ή να ζητάει την άδεια των γονιών τους».

Η TikTok απάντησε με ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την προστασία των προσωπικών δεδομένων και δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε ώστε η TikTok να είναι μια ασφαλής και ψυχαγωγική κοινότητα για τους χρήστες μας». Ωστόσο οι εκπρόσωποι των αμερικανικών φορέων επισημαίνουν πως η ΒyteDance δεν έχει αναπτύξει έναν επαρκή μηχανισμό, ώστε το TikTok να ζητάει έγκριση από τους γονείς κατά τη συλλογή συγκεκριμένων προσωπικών δεδομένων από τα παιδιά, ενώ δεν επιτρέπει στους γονείς να σβήσουν αυτά τα προσωπικά δεδομένα, κάτι που παραβιάζει τη νομοθεσία Coppa (Children’s Online Privacy Protection Act). Όπως δήλωσαν, «εύκολα εντοπίσαμε λογαριασμούς με παιδιά κάτω των 13 ετών στην εφαρμογή. Πολλοί από αυτούς τους λογαριασμούς έχουν δεκάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια followers και υπάρχουν πριν τη συμφωνία διευθέτησης».

Η δράση της TikTok θεωρείται από αρκετούς ως μια περισσότερο επιθετική μορφή, αφού αφορά ανηλίκους, της δράσης εταιρειών του Διαδικτύου που αξιοποιούν στοιχεία για τη συμπεριφορά ανθρώπων στο Internet, αλλά και στον πραγματικό κόσμο (π.χ. καταγράφοντας τις διαδρομές που κάνουν κάθε ημέρα, τις ώρες που περιηγούνται στο Διαδίκτυο, τις ηλεκτρονικές αγορές, κ.α.) για να αποκομίσουν δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα