Τι θα συζητηθεί στο σημερινό Eurogroup

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ενόψει του σημερινού Eurogroup και του αυριανού Ecofin. Στο πρώτο Eurogroup του 2020 αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

 

Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Σταϊκούρας έχει προγραμματίσει επαφές με εκπροσώπους των Θεσμών στους οποίους αναμένεται να θέσει το ελληνικό ζήτημα. Θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Το ελληνικό οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προωθήσει τη θέση του για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο μέσα από άμεση ή έμμεση μείωση των πλεονασμάτων.

Οι τρεις στόχοι είναι:

  • Ο πρώτος στόχος συνδέεται με την αλλαγή της χρήσης κερδών από ANFAs και SMPs από την εξυπηρέτηση του χρέους στη χρηματοδότηση επενδύσεων.
  • Ο δεύτερος συναρτάται με τη διαπραγμάτευση για μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ στη ζώνη του 2%-2,5% από το 2021, που θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο από 2 έως και 3 δισ. ευρώ.
  • Η τρίτη πτυχή της διαπραγμάτευσης αφορά την καθιέρωση ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει να μεταφέρονται τα όποια υπερπλεονάσματα από χρόνο σε χρόνο.

Σχετικά Νέα