Τι σηματοδοτεί για τις βιομηχανίες το νέο επιχειρηματικό πάρκο Οινοφύτων

Μία στις πέντε μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες εδρεύει στα Οινόφυτα. Η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας, η οποία αντιπροσωπεύει το 30% του συνόλου της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας και το 12-15% των εξαγωγών της βιομηχανίας, είναι σε διαδικασία αναβάθμισης και εξυγίανσης.

Η ανάδειξη αυτής της βιομηχανικής προσπάθειας ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο με τη σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων (ΕΑΝΕΠ).

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, που έχει ως σκοπό την ανάπλαση της βιομηχανικής ζώνης της περιοχής με πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις και την τοπική κοινωνία.

Για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία της εκπόνησης του συγκεκριμένου έργου, αρκεί να αναλογιστεί πως στην Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση των Οινοφύτων, εδρεύουν περίπου 250 επιχειρήσεις, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία περιβαλλοντικών προβλημάτων (Ασωπός ποταμός) και την υποβάθμιση της περιοχής και των εταιρειών.

Η πρωτοβουλία, λοιπόν, αφορά μία συνολική έκταση 11.300 στρεμμάτων. Με την ολοκλήρωση του έργου, αναμένεται να δημιουργηθούν 4.200 στρέμματα νέας οργανωμένης γης για βιομηχανικές και συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η ανάγκη ανάπλασης των Οινοφύτων

Εξιστορώντας την υπόθεση της περιοχής, ο κ. Αθανάσιος Ψαθάς, Α’ Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΝΕΠ και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., επισημαίνει: «Η βιομηχανία για να αναπτυχθεί χρειάζεται να είναι κοντά στις πρώτες ύλες, στους κατάλληλα καταρτισμένους εργαζόμενους, στην αγορά στην οποία θα διαθέσει τα προϊόντα της και στις υποδομές που απαιτούνται για να είναι ανταγωνιστική, κερδοφόρα και να λειτουργεί με σεβασμό στο περιβάλλον. Έτσι, η – ορθή για την εποχή της – απαγόρευση εγκατάστασης ρυπογόνων εργοστασίων στην Αττική στις αρχές της δεκαετίας του 1980 οδήγησε τη βιομηχανία, που είχε ανάγκη την μητροπολιτική Αθήνα για όλα τα παραπάνω, να εγκατασταθεί στα σύνορα με την Αττική, στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Εκεί δημιουργήθηκε μία ιδιαίτερα σημαντική αλλά ανοργάνωτη βιομηχανική περιοχή, που «κόστισε» στην Ελλάδα το περιβαλλοντικό πρόβλημα του Ασωπού και στις επιχειρήσεις μεγάλες δυσκολίες στην εξασφάλιση αδειών κάθε είδους για την επέκτασή τους και τη σύννομη λειτουργία τους», ενώ εστιάζοντας στο σήμερα αναφέρει ότι:

«Αυτήν την κατάσταση έρχεται να θεραπεύσει η νομοθεσία για την εξυγίανση των Άτυπων Βιομηχανικών Συγκεντρώσεων, που ήδη υπάρχει από το 2011, εξειδικεύτηκε το 2019, και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στα Οινόφυτα» και μιλά για ένα «εμβληματικό έργο για την Ελλάδα συνολικά, όπως αποδεικνύεται από την ευρεία υποστήριξη που έχει από μεγάλες εγκατεστημένες επιχειρήσεις, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ο Περιφερειάρχης κ. Σπανός είναι Πρόεδρος της ΕΑΝΕΠ) καθώς και τον Δήμο Τανάγρας».

Η μελέτη που άνοιξε τον δρόμο

Ο κ. Μανώλης Μπαλτάς, Διευθύνων Σύμβουλος της ReDePlan AE Consultants, που ανέλαβε τη διεξαγωγή μελέτης για την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πάρκου μας μίλησε για τις δυσκολίες της προσπάθειας και πως αυτή τελικά κατέληξε σε φάση υλοποίησης. «Εκπονήσαμε Μελέτη για λογαριασμό της Περιφέρειας, με σκοπό την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης, που θα έχει ως αποτέλεσμα την περιβαλλοντική ανόρθωση της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσα από την πολεοδομική και την ευρύτερη χωρική τους οργάνωση» σημειώνει αρχικά και προσθέτει: «Για όσους θεωρούν δύσκολη την επιστημονική διαχείριση του τεχνικού αντικειμένου των Οινοφύτων, απαντάμε πως τίποτα δεν μας εμπόδιζε να το προσδιορίσουμε, να το σχεδιάσουμε, να το κοστολογήσουμε προκαταρκτικά και να το προετοιμάσουμε για αδειοδότηση, προσέλκυση επενδυτών και υλοποίηση».

Ο ίδιος τονίζει ότι «αυτό που ήταν δύσκολο, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου που εκπονήθηκε, ήταν οι ατελείωτες ώρες και ο «άπειρος» χρόνος που δαπανήσαμε, γράφοντας και ξαναγράφοντας κείμενα συμφωνιών και διαβουλεύσεων, προκειμένου ο σχεδιασμός μας να αποτυπωθεί δημόσια και με κάθε αναγκαία λεπτομέρεια στην κοινωνία και τους ενδιαφερόμενους. Να συγκεντρώσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση από όλους τοπικούς, κοινωνικούς και θεσμικούς φορείς, τις οικολογικές οργανώσεις και την τοπική κοινωνία, μέσα από ουσιαστικές και παραγωγικές διαδικασίες διαβούλευσης που εξελίχθηκαν με επιτυχία, υπό την ηγεσία και καθοδήγηση του (απερχόμενου) Περιφερειάρχη Κ. Μπακογιάννη που έλαβε τη μεγάλη και τολμηρή απόφαση εξυγίανσης της περιοχής του Ασωπού και μας εμπιστεύτηκε τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του εγχειρήματος».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτά: «Με την ειδική νομοθεσία των Οινοφύτων που πρόσφατα ψηφίστηκε, αίρονται σημαντικές γραφειοκρατικές και διοικητικές δυσχέρειες και δημιουργείται ένα ειδικό θεσμικό πλαίσιο κινήτρων και πλεονεκτημάτων για την εξυγίανση της περιοχής. Επιτυγχάνεται ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον που καθιστά το εγχείρημα βιώσιμο και ανταποδοτικό, με την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων και των ιδιοκτητών γης κατά την πολεοδόμηση του Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης». «Έτσι», συμπεραίνει ότι «διευκολύνεται με καταλυτικό τρόπο η πολεοδομική οργάνωση της πλέον βεβαρυμμένης βιομηχανικής περιοχής της χώρας και μπαίνουν σε τροχιά επίλυσης και αντιμετώπισης το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα του Ασωπού και η ασφυξία των εγκατεστημένων επιχειρήσεων».

Τι επιδιώκει η ΕΑΝΕΠ

Υπενθυμίζεται ότι αρχικοί μέτοχοι της ΕΑΝΕΠ είναι οι εταιρείες ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., ΣΥΜΕΤΑΛ Α.Ε. και Goldair Cargo Α.Ε., καθώς και το Επιμελητήριο Βοιωτίας. Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμαρχος Τανάγρας και ο Πρόεδρος του ΣΒΣΕ συμμετέχουν ως εκ της θεσμικής τους ιδιότητας στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Αναλύοντας το αντικείμενο και τους στόχους της ΕΑΝΕΠ, ο κ. Νικόλαος Κουδούνης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) και μέλος του ΔΣ της εταιρείας, τονίζει ότι αυτή «υποχρεούται εντός 15μήνου, από την ισχύ του νόμου  με δικαίωμα 6μήνου παράτασης δηλαδή μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020, κατά ανώτατο όριο, να καταθέσει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων φάκελο με αίτημα έγκρισης ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων».

Ειδικότερα, η ΕΑΝΕΠ, σύμφωνα με τον κ. Κουδούνη, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, όπως:

  • Η σύνταξη και υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και του συνόλου των μελετών για τη σκοπιμότητα και τη βιωσιμότητα του ΕΠΕ, καθώς και τη συμβατότητα του Επιχειρηματικού Πάρκου με την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Η κατάρτιση και υποβολή των πάσης φύσεως απαιτούμενων στοιχείων, μελετών κ.λπ. που σχετίζονται με το
  • ΕΠΕ
  • σε όλες ανεξαιρέτως τις αρμόδιες Αρχές και τους Φορείς.
  • Η κατασκευή όλων των Έργων Υποδομής και η Πολεοδόμηση της περιοχής του ΕΠΕ.
  • Η διοίκηση και διαχείριση των υποδομών του μέχρι τη μεταβίβασή τους και η μεταβίβασή τους στην Εταιρεία Διαχείρισης του ΕΠΕ
  • (ΕΔΕΠ) που θα συσταθεί.
  • Η προσέλκυση επενδύσεων στους χώρους του ΕΠΕ και η προβολή αυτού και των δραστηριοτήτων του στην τοπική, εθνική και διεθνή αγορά.
  • Η αναζήτηση και εξασφάλιση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων για τη χρηματοδότηση κατασκευής των αναγκαίων υποδομών.

Όπως αναφέρει ο κ. Κουδούνης, στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών, η ΕΑΝΕΠ επιδιώκει:

  • Να εγκαθιστά επιστημονικά ερευνητικά εργαστήρια και κέντρα τεχνολογικής στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
  • Να κατασκευάζει δίκτυα παροχής υπηρεσιών μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων και συστημάτων Πληροφορικής.
  • Να ιδρύει ελεύθερες ζώνες
  • Να εγκαθιστά διαμετακομιστικά κέντρα αποθηκών και σταθμών εμπορευματοκιβωτίων για τη διακίνηση πάσης φύσεως προϊόντων.
  • Να ιδρύει εκθεσιακά ή συνεδριακά κέντρα.
  • Να δημιουργεί οργανωμένους χώρους όπου θα εγκαθίστανται επιχειρήσεις και θα τους παρέχονται υπηρεσίες οργάνωσης λογισμικού τεχνικής υποστήριξης, προώθησης και σχεδιασμού προϊόντων, τεχνογνωσίας και άλλων υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για την λειτουργία των επιχειρήσεων.

Για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών, η ΕΑΝΕΠ μπορεί:

  • Να συνάπτει, υπογράφει και εκτελεί συμβάσεις, όπως ενδεικτικά μελετών, προμηθειών και έργων σχετικά με τους σκοπούς της Εταιρείας με οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο, ημεδαπό ή αλλοδαπό, χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και άλλα.
  • Να διενεργεί και να συμμετέχει σε προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος (διαγωνισμούς κ.λπ.), να αιτείται και να λαμβάνει επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις από οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο, ημεδαπό ή αλλοδαπό, κρατικό, διακρατικό, ιδιωτικό ή δημόσιο οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Να προβαίνει σε αγορά, ανταλλαγή και με οποιονδήποτε τρόπο απόκτηση και πώληση ή διάθεση κάθε είδους ακινήτων, αστικών ή μη.
  • Να δανείζεται και εξευρίσκει κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης ομολογιών, υποσχετικών και άλλων τίτλων ή εγγράφων που ενσωματώνουν οφειλή χρέους (χρεόγραφα), καθώς επίσης και να συνάπτει συμβάσεις σε σχέση με τα προαναφερόμενα, όπως ενδεικτικά για τη χρηματοδότηση των μελετών και έργων του σκοπού της.
  • Να διενεργεί κάθε άλλη δραστηριότητα που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τους παραπάνω σκοπούς της Εταιρείας.

Τα επόμενα βήματα και οι προτεραιότητες

Ο κ. Αθανάσιος Ψαθάς, αναφέρεται τέλος στις ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Αναλυτικότερα, υπογραμμίζει ότι προχωρούν οι προετοιμασίες «για την ανάθεση εκπόνησης business plan, ώστε να προσελκύσει επενδυτές που θα διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση. Προτεραιότητές της στη συνέχεια είναι η δημιουργία δικτύων (ύδρευσης, ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων, οδικού, οδοφωτισμού κ.λπ.) καθώς και η κατασκευή Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των βιομηχανικών υγρών αποβλήτων».

«Με τα έργα αυτά»,  αναφέρει ο κ. Ψαθάς «σε συνδυασμό με παράλληλες συμπληρωματικές παρεμβάσεις του δημόσιου τομέα, αφενός σταδιακά θα δοθούν ολοκληρωμένες λύσεις στα περιβαλλοντικά ζητήματα, και αφετέρου θα διασφαλιστεί η δυνατότητα περαιτέρω νόμιμης ανάπτυξης των ήδη εγκατεστημένων επιχειρήσεων, καθώς και προσέλκυσης νέων, οδηγώντας έτσι και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μάλιστα στον τομέα της βιομηχανίας και της μεταποίησης, που είναι από τις πιο σταθερές διαχρονικά».

Πρότυπο και για άλλα έργα

Και καταλήγει: «Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα υπάρχουν 181 Άτυπες Βιομηχανικές Συγκεντρώσεις, που δημιουργήθηκαν επειδή ο χωροταξικός σχεδιασμός και οι χρήσεις γης δεν ήταν πάντα ξεκάθαρες. Συνεπώς, τα Οινόφυτα λειτουργούν και ως «πιλότος» για άλλα έργα Εξυγίανσης Άτυπων Βιομηχανικών Περιοχών».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα