Τι σημαίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού;

Κλείδωσε στα 713 ευρώ η αύξηση του βασικού μισθού. Η αύξηση είχε προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό, πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Με το κύμα ακρίβειας να επεκτείνεται συνεχώς ήταν δύσκολη η απόφαση για το ύψος της αύξησης.

Γράφει η *Δάφνη Γρηγοριάδη

Κατά κύριο λόγο ο νέος κατώτατος, επηρεάζει όσους απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα αλλά και μια σειρά βασικών επιδομάτων όπως πχ το επίδομα ανεργίας και το επίδομα μητρότητας. Σκοπός είναι να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα του πληθυσμού για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην ακρίβεια.

Η συγκεκριμένη αύξηση, είναι ξεκάθαρο ότι λειτουργεί ως αντίβαρο απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις. Το μεγάλο ερώτημα είναι: Θα μένουν χρήματα στους πολίτες στην άκρη από την νέα αύξηση; Η προγραμματισμένη από καιρό αύξηση του κατώτατου μισθού, σχεδιάστηκε με την παραδοχή ότι θα είχαν σταματήσει οι πληθωριστικές πιέσεις μέχρι σήμερα, κάτι το οποίο δυστυχώς έχει ανατραπεί.

Ακόμη και αν ο κατώτατος μισθός κλείδωνε στα 800 ή 900 ευρώ, τα μηνιαία έξοδα ενός νοικοκυριού συνεχίζουν να αυξάνονται. Ακόμη και αν αύριο τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, δεν θα έχουμε λύσει το ενεργειακό μας πρόβλημα κάτι το οποίο μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι υψηλές τιμές θα παραμείνουν, με το στοίχημα πλέον να είναι να είναι να μην αυξηθούν άλλο. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι τιμές σε βασικούς δείκτες αναφοράς όπως πχ το Brent θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν το επόμενο 6μηνό και σε ένα έτος από τώρα θα επανέλθουν στα σημερινά επίπεδα. Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι ιδιαιτερότητες της Ελληνικής αγοράς, καθώς η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης στην Ε.Ε αλλά και στην τιμή ρεύματος χονδρεμπορικής.

Σε κάθε περίπτωση μια αύξηση στον βασικό μιθσό της τάξεως του 9,7% σίγουρα χαρακτηρίζεται θετική. Στον αντίποδα βέβαια, υπάρχουν ανησυχίες από τον επιχειρηματικό κόσμο και ειδικά από τις ΜμΕ, καθώς αύξηση κατώτατου μισθού συνεπάγεται και αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο εργοδοτικό κόστος, είναι πιθανό να προτιμήσουν να έχουν τους εργαζομένους τους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, κάτι το οποίο θα έβλαπτε και το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης αλλά και τα επίπεδα παραγωγικότητας της εταιρείας. Για να αποφευχθούν τέτοιου είδους φαινόμενα, μια λύση είναι η μείωση φορολόγησης των επιχειρήσεων, το ερώτημα βέβαια είναι αν υπάρχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Προ των πυλών βρίσκονται και αλλαγές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για τους μισθούς. Πιο συγκεκριμένα η Ε.Ε προσπαθεί να ενισχύσει την διαφάνεια στο εργασιακό περιβάλλον. Η Ευρώπη πρόκειται να αποφασίσει εάν οι μεγάλες εταιρείες, (από 250 εργαζόμενους και πάνω) θα πρέπει να δημοσιεύουν στοιχεία για τις αμοιβές του προσωπικού τους. Σκοπός αυτής της μεταρρύθμισης κατά κύριο λόγο είναι η μείωση του εργασιακού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών.

*Δάφνη Γρηγοριάδη- Οικονομική Αναλύτρια

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα