Τι πρέπει να ξέρετε για τα ξενοδοχεία καραντίνας

Ο ιός sars-cov-2 (Covid-19) έχει φέρει τα πάνω-κάτω στη ζωή μας τους τελευταίους μήνες.

Ήταν πάνω από ένα χρόνο πριν, όταν οι περισσότερες χώρες μπήκαν σε lockdown, με τα ταξίδια να μειώνονται στα εντελώς απαραίτητα. Μετά από την ύφεση του καλοκαιριού του 2020, με την Ελλάδα να καταγράφει χαμηλά νούμερα κρουσμάτων ακολούθησε το δεύτερο και το τρίτο κύμα κορωνοϊού. Τα ταξίδια μειώθηκαν και πάλι, αλλά δεν σταμάτησαν εντελώς.

Εν όψει ωστόσο του φετινού καλοκαιριού, και με τους εμβολιασμούς να προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, όλα τα κράτη πλέον προετοιμάζονται για το καλοκαίρι, σχεδιάζοντας μέτρα και ακολουθώντας διάφορα πρωτόκολλα, περιμένοντας τις εξελίξεις. Ειδικά χώρες όπως η Ελλάδα που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον καλοκαιρινό τουρισμό, αναμένουν με ανυπομονησία πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Τα ξενοδοχεία καραντίνας και οι «κόκκινες λίστες»

Ο όρος «ξενοδοχεία καραντίνας» φάνταζε να έρχεται από ένα δυστοπικό μέλλον, μετά από μια παγκόσμια καταστροφή. Κι όμως, τα ξενοδοχεία αυτά υπάρχουν πλέον σε σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο.

Άτομα που ταξιδεύουν από χώρες με υψηλή επικινδυνότητα συνήθως πρέπει να μπουν σε καραντίνα, ως μέτρο ενάντια στην περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού. Αν ένα άτομο επιστρέφει στην χώρα καταγωγής του, μπορεί να περάσει την καραντίνα στο σπίτι του. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που είτε δεν έχουν δικό τους σπίτι είτε δεν θέλουν να μείνουν στο σπίτι τους για να μην κολλήσουν τους συγγενείς τους, είτε έρχονται για δουλειά ή τουρισμό, και έτσι μένουν σε ξενοδοχεία καραντίνας.

Πολλές χώρες χρησιμοποιούν τις λεγόμενες «κόκκινες λίστες», κατηγοριοποιούν, δηλαδή, τις χώρες ανάλογα με την επικινδυνότητά τους. Αν ένας ταξιδιώτης έρχεται από χώρα με χαμηλό δείκτη κρουσμάτων, ενδέχεται να μην χρειαστεί καν να μπει σε καραντίνα, ακόμα και αν δεν προσκομίσει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή τεστ. Αντίθετα, κάποιος που έρχεται από μια χώρα όπου υπάρχουν πολλά κρούσματα covid-19, μπορεί να χρειαστεί να μπει σε καραντίνα ακόμα και 14 μέρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η κατηγορία που δίνεται σε μια χώρα δεν έχει σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά περισσότερο με το πόσο φιλικές σχέσεις διατηρούν οι χώρες, και τις εμπορικές συναλλαγές και σχέσεις που έχουν ή θέλουν να δημιουργήσουν ή να ενισχύσουν. Για παράδειγμα παρά τα αυξημένα κρούσματα στην Ινδία, ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε κανονίσει επίσκεψη στην χώρα για να την υποστηρίξει, χωρίς να βάλει την Ινδία στην «κόκκινη λίστα». Ωστόσο, η επίσκεψη αναβλήθηκε τελευταία στιγμή, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων του ινδικού στελέχους.

Πώς λειτουργούν τα ξενοδοχεία καραντίνας;

Καραντίνα σημαίνει απομόνωση. Όταν κάποιος μπαίνει σε ένα ξενοδοχείο καραντίνας, μένει στο δωμάτιό του, και δεν έχει καμία επαφή με τους άλλους επισκέπτες. Πολλές φορές, ανάλογα με το πρωτόκολλο, δεν έχει καν επαφή με το προσωπικό του ξενοδοχείου, καθώς το προσωπικό αφήνει τα γεύματά του στην πόρτα του δωματίου του, ενώ αν χρειαστεί κάτι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί η απευθείας επαφή, χρησιμοποιώντας είτε τηλέφωνο είτε υπολογιστή.

Σε όλα τα ξενοδοχεία καραντίνας λειτουργεί υπηρεσία δωματίου, και οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου κάνουν ότι μπορούν για να αισθάνονται οι επισκέπτες όσο το δυνατό πιο άνετα.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν δηλώσει ότι είχαν μια πολύ ευχάριστη εμπειρία στα ξενοδοχεία καραντίνας, καθώς είδαν την όλη εμπειρία σαν διακοπές. Βέβαια όσο περνούν οι μέρες, η κατάσταση μπορεί να γίνει λίγο άβολη έως και αποπνικτική, αφού η επαφή με άλλους ανθρώπους είναι ελάχιστη έως μηδαμινή.

Τα ξενοδοχεία εφαρμόζουν πολιτικές ανέπαφων συναλλαγών, ενώ πολλά από αυτά δέχονται και πιο μοντέρνες μεθόδους πληρωμής όπως το Bitcoin. Και ενώ στην Ελλάδα το Bitcoin δεν είναι (ακόμα) συνηθισμένη μέθοδος πληρωμής, με λίγες επιχειρήσεις να το δέχονται, στο εξωτερικό είναι πολύ περισσότερες. Υπάρχουν μάλιστα και online καζίνο που δέχονται Bitcoin, καθώς τα κρυπτονομίσματα γίνονται ολοένα και πιο αποδεκτά σε «συμβατικές» επιχειρήσεις.

Τα χρήματα που πληρώνουν οι φιλοξενούμενοι στα ξενοδοχεία καραντίνας ποικίλλουν. Για παράδειγμα, στην Κύπρο η διαμονή ήταν δωρεάν, ενώ στην Αγγλία πολλοί επισκέπτες κλήθηκαν να πληρώσουν τεράστια ποσά, που έφτασαν τις 2.000 λίρες για φιλοξενία 14 ημερών.

Τι ισχύει στην Ελλάδα;

Στα πλαίσια του ανοίγματος του τουρισμού, η Ελλάδα έχει προγραμματίσει τη μίσθωση καταλυμάτων και ξενοδοχείων καραντίνας. Σε περιοχές όπου θα ανοίξουν τα τοπικά αεροδρόμια, όπως στην Κρήτη, τη Σαντορίνη, τη Ρόδο και την Κέρκυρα, οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων καλούνται να τα μισθώσουν έναντι 45 ευρώ ανά βραδιά, ή σε περίπτωση που το δωμάτιο μείνει κενό, έναντι 15 ευρώ.

Για το ταξίδι στην Ελλάδα δεν θα είναι υποχρεωτική η προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή τεστ PCR. Γι’ αυτό θα πρέπει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή αυτήν την περίοδο, ενώ στα καταλύματα καραντίνας θα ισχύουν αυστηρά πρωτόκολλα, για να αποφύγουμε την εξάπλωση του ιού στα θέρετρά μας.

Τι ισχύει σε άλλες χώρες;

Οι διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζουν διαφορετικούς κανόνες. Για παράδειγμα, τα μέτρα που πήρε η Ιρλανδία ήταν ιδιαίτερα αυστηρά, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση της Κομισιόν. Οι φιλοξενούμενοι στα ξενοδοχεία πλήρωναν κατά μέσο όρο 2.000 ευρώ από την τσέπη τους, ενώ έπρεπε υποχρεωτικά να μείνουν από 10 έως 14 ημέρες στο ξενοδοχείο.

Η Αυστραλία, από την άλλη, έλαβε από νωρίς σκληρά μέτρα στα ταξίδια, και καραντίνα 14 ημερών. Το αποτέλεσμα ήταν να αποτελεί μία από τις πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο, με τα κρούσματα να είναι ελάχιστα ως μηδενικά. Και στην Αυστραλία υπάρχουν καταλύματα καραντίνας, τα περισσότερα, όμως, καλύπτονται από το κράτος. Άλλωστε, αν κάποιος δεν έχει αυστραλιανή υπηκοότητα ή δεν είναι μόνιμος κάτοικος Αυστραλίας, δεν μπορεί καν να ταξιδέψει προς την χώρα.

Για πόσο καιρό ακόμα θα έχουμε ξενοδοχεία καραντίνας;

Το καλοκαίρι του 2020 ήταν διάχυτη η πεποίθηση ότι τελειώσαμε με τον covid-19. Ωστόσο ο χειμώνας που ακολούθησε μας απέδειξε ότι η πραγματικότητα απείχε πολύ από αυτήν την πεποίθηση. Η εικόνα με τα εμβόλια δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη, ενώ ακόμα δεν είναι σαφές τι γίνεται με τα διάφορα νέα στελέχη και μεταλλάξεις του ιού.

Γενικότερα, το μέλλον δεν είναι ξεκάθαρο. Και ενώ έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, ακόμα δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό θα μας καλύπτουν τα εμβόλια, αν θα επέλθει η αποκαλούμενη «ανοσία της αγέλης» ή αν απλά ο ιός εξαφανιστεί, όπως πολλοί ιοί στο παρελθόν. Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να πει ότι τα ξενοδοχεία καραντίνας δεν προβλέπεται να εξαφανιστούν τόσο σύντομα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα