Τι περιλαμβάνει το σχέδιο SOS για την ενέργεια στην Ελλάδα

Πρόγραμμα συσκότισης σε δημόσιους χώρους  για εξοικονόμηση ρεύματος από τον φωτισμό δρόμων, μνημείων περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το σχέδιο SOS  για την ενέργεια που δρομολογεί από τον Αύγουστο η κυβέρνηση για τον χειμώνα, καθώς η Ευρώπη βρίσκεται όλο  και πιο κοντά στην πλήρη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου. 

Μεγάλη εξοικονόμηση σύμφωνα με τα σχέδια που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση μπορεί να προκύψει από τη μείωση της κατανάλωσης των δήμων, καθώς ο οδοφωτισμός  ξεπερνάει το 80% της συνολικής κατανάλωσής τους. “Η αφαίρεση μια λάμπας στις 10 ή και περισσότερες -ανάλογα με μια γρήγορη μελέτη που θα κάνει ο κάθε δήμος -μαζί  με τη μείωση των ωρών παροχής νυχτερινού ρεύματος για καλλωπιστικούς λόγους ή ανάδειξης αρχαιολογικών χωρών, μπορεί να μειώσει την κατανάλωση κατά 30% “αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας στην εφημερίδα “Καθημερινή”. Τα φώτα σε ιστορικά μνημεία σύμφωνα  με το σχέδιο θα κλείνουν  την 3η πρωινή ώρα. 

Παράλληλα, εξετάζεται δυνατότητα αποζημίωσης της βιομηχανίας, ενώ το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ «παγώνει» για 2 ή 3 χρόνια.

Η ρύθμιση του θερμοστάτη

“Η ρύθμιση του ρερμοστάτη στα συστήματα κλιματισμού και θέρμανσης, η συντήρηση  των μηχανημάτων,  η “έξυπνη” χρήση των ενεργοβόρων  ηλεκτρικών συσκευών, είτε σε οικιακό είτε σε επαγγελματικό  επίπεδο”, θα πρέπει να γίνουν μέρος της καθημερινότητάς  μας με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης , γιατί τελικά έχει επίπτωση  στον λογαριασμό και το πορτοφόλι μας “, σύμφωνα με το υπουργό .

Τι εξετάζεται για τις  διακοπές ρεύματος

Η ευαισθητοποίηση στα νοικοκυριά για την ανάγκη  εξοικονόμησης ενέργειας  θα ξεκινήσει με συστηματική ενημέρωση από τους αρμόδιους  φορείς.  Ο υπουργός ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο και της υποχρεωτικής μείωσης  της κατανάλωσης στα νοικοκυριά,  μέσω των εκ περιτροπής  διακοπών ρεύματος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα