Tι οδήγησε στην παράταση του lockdown – Πότε θα ανοίξει η αγορά

Παράταση μιας εβδομάδας (ως τις 8 Μαρτίου) πήρε το lockdown για την Αττική και άλλες πέντε περιοχές της Ελλάδας, ενώ ακόμη 12 περιφέρειες και δήμοι μπήκαν από σήμερα στις 6 το πρωί στο «κόκκινο».

Το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που εξακολουθεί να παρατηρείται στη χώρα, οι μεταλλάξεις και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ που δοκιμάζουν ξανά τα όρια αντοχής του ΕΣΥ ήταν οι λόγοι που οδήγησαν κυβέρνηση και ειδικούς στην προαναγγελθείσα παράταση του lockdown.

Τους επιστήμονες ανησυχεί η αύξηση των νοσηλειών, των διασωληνωμένων ασθενών και η διασπορά των μεταλλάξεων (βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, ενώ ταυτοποιήθηκε και το νέο στέλεχος της Ουγκάντα). Επιπλέον δεν παρατηρήθηκε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου -παρά το lockdown – όπως ανέμεναν οι επιστήμονες, κάτι το οποίο απέδωσαν «ίσως στην κόπωση». Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση στον Πειραιά και στη Δυτική Αττική. Ταυτόχρονα έκκληση για ιδιαίτερη προσοχή έκανε ο Ν. Χαρδαλιάς στους κατοίκους των δήμων Λάρισας, Βόλου, Λουτρακίου, Ηγουμενίτσας, Σουλίου, Φιλιατών, Μαλεσίνας, τονίζοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα.

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.790 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο. Η Αττική βρίσκεται ξανά στο «κόκκινο» με 790 κρούσματα, ενώ τριψήφια είναι τα νούμερα σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.

Τι ισχύει με την Τσικνοπέμπτη
Στις 4 Μαρτίου είναι η Τσικνοπέμπτη για το 2021, μια ημέρα όμως που θα είναι διαφορετική από τα προηγούμενα χρόνια, όπως συνέβη και με άλλες γιορτές είτε θρησκευτικές, είτε έθιμα, από την αρχή της πανδημίας. Αυτό επεσήμανε κατά τη διάρκεια της χθεσινής (26.02) ενημέρωσης ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαφοροποίηση στα ισχύοντα μέτρα.

«Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στην Τσικνοπέμπτη που είναι την επόμενη εβδομάδα. Για τη συγκεκριμένη ημέρα ισχύει ό,τι ισχύει και όλες τις υπόλοιπες ημέρες με απαγόρευση κυκλοφορίας και δυνατότητα κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης των πολιτών, με αποστολή sms στο 13033 για τους έξι λόγους που όλοι γνωρίζουμε», είπε χαρακτηριστικά.

«Ας περάσουμε, λοιπόν, την Τσικνοπέμπτη σε στενό κύκλο, ας περιοριστούμε στους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε ούτως ή άλλως καθημερινή επαφή, ώστε να μην βρεθούμε μετά από μερικές ημέρες αντιμέτωποι με μία νέα έξαρση της πανδημίας», υπογράμμισε.

Ποιες περιοχές παραμένουν σε σκληρό lockdown
Οπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό, από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί της 8ης Μαρτίου παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένης επιτήρησης («βαθύ κόκκινο») οι Περιφερειακές Ενότητες :

Αττικής
Αρκαδίας
Αχαΐας
Εύβοιας (πλην Σκύρου)
Παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο», επίσης, οι δήμοι Καλυμνίων και Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ο Δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και μπαίνει στο επίπεδο επιτήρησης, μιας και υπάρχει βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα του νησιού, όπου υπάρχουν 3 ενεργά κρούσματα, όταν στις 3 Φεβρουαρίου είχαν φτάσει τα 53.

Στο «κόκκινο» (επίπεδο αυξημένου κινδύνου) μπαίνουν από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι τις 8 Μαρτίου:

Λευκάδα (πλην Μεγανησίου), καθώς τα ενεργά κρούσματα έχουν εξαπλασιαστεί.
Θεσπρωτία -Ιδιαίτερη αύξηση στο Δήμο Ηγουμενίτσας, Σουλίου και Φιλιατών
Σύρος
Σάμος
Δήμος Αρτας
Διδυμότειχο
Δήμος Λοκρών -Ανησυχητική η κατάσταση στη Μαλεσίνα
Αμφιλοχία
Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης
Περιφέρεια Κορινθίας (ιδιαίτερη προσοχή στο Λουτράκι)
Δήμος Λάρισας
Δήμος Βόλου
Στο «κόκκινο» επίσης παραμένουν:

Κεφαλονιά
Ηλεία (πλην των δήμων Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαίας Ολυμπίας)
Θεσσαλονίκη
Χαλκιδική
Ρέθυμνο
Θάσος
Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας
Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας
Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων
Δήμος Ναυπλιέων
Δήμος Αργους-Μυκηνών Αργολίδας
Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας.
Βγαίνουν από το «κόκκινο» οι δήμοι Τεμπών και Καρπάθου.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στους δήμους Λάρισας και Βόλου, τονίζοντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο παρουσιάζει επικίνδυνα αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα.

«Παρακαλούμε τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς στην τήρηση των μέτρων. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου και να μη χρειαστεί να ληφθούν επιπλέον μέτρα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού, από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου έως και τις 15/3 σε Κακαβιά και Ευζώνους το ωράριο θα είναι επτά το πρωί με επτά το απόγευμα. Θα μπορούν να εισέρχονται 400 άτομα ημερησίως.

Τι ισχύει από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου για τους εργαζόμενους

Από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενους τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου υπενθύμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, από την Τρίτη 9 Μαρτίου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις κίνησης, οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως και 14 ημέρες. Οι βεβαιώσεις αυτές έχουν ξεκινήσει να εκδίδονται από χθες.

Χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση, δηλαδή στον εργοδότη.

Ακόμη, επανέλαβε, ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε: α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, β) τηλεργασία και γ) νόμιμη άδεια. Οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να μετακινούνται μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει των ΚΑΔ της, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Ακόμη, με έντυπο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.

Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.

Ειδικώς οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους. Με νέο έντυπο μέσω του Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

Πέτσας: Μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει ανοίξει η αγορά

«Η αγορά θα μπορέσει να ανοίξει στα Μέσα Μαρτίου» εκτίμησε ο υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ. O Υπουργός ξεκαθάρισε πάντως ότι φέτος το Πάσχα δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που ζήσαμε πέρσι. Νωρίτερα μάλιστα ο κ. Σκυλακάκης έδωσε και ημερομηνία για το άνοιγμα τονίζοντας ότι «στις 16 Μαρτίου ενδέχεται να ανοίξει η αγορά».

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας «είμαστε κοντά στο τέλος ενός πρωτοφανούς δράματος. Νομίζω ότι αν προχωρήσουμε όπως είναι το πρόγραμμά μας για τους εμβολιασμούς, οι οποίοι επιταχύνονται πολύ από τις 15 Μαρτίου και μετά και ο Απρίλιος θα είναι ένας μήνας μαζικών εμβολιασμών, το Πάσχα θα είναι πολύ καλύτερο» είπε.

Όπως πρόσθεσε: «Το πόσο κανονικό θα είναι, θα το δούμε στην πορεία, αλλά σίγουρα δε θα έχει καμία σχέση με την κλειστή κατάσταση που βιώσαμε πέρυσι».

Σε ερώτηση για τη φημολογία των τελευταίων ωρών ότι ο πρωθυπουργός θέλει η αγορά να ανοίξει πάση θυσία στις 16 Μαρτίου, επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ναι μεν είναι πολύ κοντά στην αγορά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα ανοίξει χωρίς μέτρα ασφαλείας.

«Ακόμα και τώρα βλέπουμε μια πολύ υψηλή κίνηση, ενώ η αγορά είναι κλειστή. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες για να μπορέσουμε να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο για να ανοίξει η αγορά. Πιστεύω ότι οι επόμενες 10 μέρες δεδομένου ότι αρκετές περιοχές πλέον έχουν αρκετά κρούσματα θα δημιουργήσουν ένα κλίμα που θα είναι αντίθετο στον εφησυχασμό που είδαμε το προηγούμενο διάστημα και θα μαζευτούν τα κρούσματα.

Άρα τα μέσα Μαρτίου είναι ένα χρονικό ορόσημο πολύ σημαντικό και δεν πρέπει να το χάσουμε. Εκτιμάμε πως μέσα Μαρτίου θα μπορέσει να ανοίξει η αγορά», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, επισήμανε ότι η «είμαστε σε ένα στάδιο που γίνεται αποδεκτή η πρόταση του πρωθυπουργού και γρήγορα θα έχουμε καλά αποτελέσματα». Όπως εξήγησε, όταν ξεκίνησε πέρυσι η πανδημία, υπήρχε και τότε μια συζήτηση αν θα μπορεί κάποιος να έρχεται στη χώρα για τουριστικούς σκοπούς με κάποιο πιστοποιητικό, δηλαδή να έχει περάσει ένα τεστ και να είναι αρνητικός προσθέτοντας ότι τώρα είναι πολύ πιο ώριμα τα πράγματα στην Ε.Ε. να καθιερωθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

«Πάνω από 25 εκατ. Ευρωπαίοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί και σε μερικούς μήνες θα έχουν φτάσει τα 50-60 εκατ. Γιατί να μην έχουμε μια τέτοια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που με σχετική ασφάλεια μπορούν να ταξιδεύουν κι ένας χώρος σημαντικός όπως είναι του καταλύματος, της εστίασης και του τουρισμού να αρχίσει να αναπνέει τουλάχιστον από την άνοιξη και μετά;

Να μπορέσει δηλαδή να υπάρξει μια κινητικότητα με ασφάλεια στην Ευρώπη και από αυτή να επωφεληθούν όλοι», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Ημερομηνία για το άνοιγμα έδωσε ο Σκυλακάκης
Στις 16 Μαρτίου ενδέχεται να ανοίξει η αγορά, σύμφωνα με όσα δήλωσε νωρίτερα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωση που επιβεβαιώνει τα λεγόμενα του κύριου Πέτσα.

Μιλώντας στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι στις 16 Μαρτίου είναι πιθανόν να ανοίξει η αγορά – κάτι που είχε δηλώσει ως πρόθεση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον «πρωινό καφέ» της Παρασκευής – ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να τεντωθεί κι άλλο το σκοινί της οικονομίας με πρόσθετες παρατάσεις.

Αναφορικά με την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι «το διαθέσιμο ποσό είναι πεπερασμένο και με αυτό θα πορευτούμε».

Απαντώντας σχετικά με το τι θα ισχύσει για τα ενοίκια επιχειρήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι μήνες εξομάλυνσης και σημείωσε ότι ελπίζει να μην χρειαστούν επιπλέον μέτρα στήριξης πέρα αυτών που έχουν εξαγγελθεί. «Υπάρχει σχέδιο αλλά δεν είναι ειλημμένη απόφαση», δήλωσε σχετικά.

Ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε, επίσης, ότι το μέρος της αγοράς που είναι ανοικτό καταγράφει καλά νούμερα με την εικόνα των εσόδων να είναι καλύτερη από εκείνη του Ιανουαρίου. «Συνεπώς υπάρχει μια πιθανότητα ανάκαμψης της οικονομίας αρκετά δυναμική», συμπέρανε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στις αποδείξεις λέγοντας πως ετοιμάζεται ένα καινούριο εργαλείο της ΑΑΔΕ, με το οποίο θα μπορεί κανείς να σκανάρει μια απόδειξη και να πηγαίνει αυτόματα στην εφορία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα