Τι να περιμένουμε στην ελληνική οικονομία – Οι στόχοι

Το Ελληνικό δημόσιο χρέος αυτήν την στιγμή βρίσκεται στο 175% του ΑΕΠ. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένουμε πως θα αυξηθεί σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 190% του ΑΕΠ εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας που έχουν αλλάξει την ροή λειτουργίας της πραγματικής οικονομίας.

Γράφει η Δάφνη Γρηγοριάδη*

Η άνοδος του δημόσιου χρέους υπολογίζεται τόσο εξαιτίας του προσωρινού κλεισίματος της οικονομίας της Ελλάδας και του υπόλοιπου πλανήτη, όσο και του πρόσθετου δανεισμού που έλαβαν όλες οι χώρες αναγκαστικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ωστόσο, η κατάσταση το 2021 θα βελτιωθεί, καθώς ο κορωνοϊός πρόκειται για ένα παροδικό σοκ. Υπάρχουν πάντα βέβαια και οι αστάθμητοι παράγοντες, όπως για παράδειγμα ένα δεύτερο μεγάλο κύμα κρουσμάτων το Καλοκαίρι λόγω της αυξημένης τουριστικής προσέλευσης. Ήδη τις τελευταίες μέρες με το άνοιγμα των συνόρων τα κρούσματα αυξάνονται, ωστόσο ένα δεύτερο Lock Down δεν είναι πιθανό καθώς η οικονομία δεν μπορεί “να κλείσει” ξανά.

Στόχος μέχρι τον Σεπτέμβριο είναι να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη και να αποτραπεί μια μεγάλη καθοδική πτώση. Στα στοιχεία του β’ τριμήνου 2020 για την πορεία του ΑΕΠ που περιμένουμε να ανακοινωθούν, η πτώση αναμένουμε πως θα είναι μεγαλύτερη από αυτή του α’ τριμήνου του 2020 διότι τους μήνες εκείνους η πορεία της πανδημίας ήταν στην κορύφωσή της.

Να υπενθυμίζουμε, ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία του ΑΕΠ είναι στο – 0,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 και -1,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους. Μεγάλο στοίχημα λοιπόν, αποτελεί το γ’ και δ΄ τρίμηνο του έτους για την σταθεροποίηση της οικονομίας. Καθοριστικός παράγοντας φυσικά είναι ο τουρισμός, ο οποίος πέρυσι έφερε έσοδα στην χώρα μας 19 δις ευρώ. Φέτος, αν τα έσοδα ξεπεράσουν τα 8 δις ευρώ θα θεωρείται επιτυχία. Το 2020, η σταθεροποίηση της ανάπτυξης είναι δύσκολο εγχείρημα καθώς το βάρος πέφτει στα μέτρα που αναλαμβάνουμε ως κράτος και λιγότερο σε αυτά που θα λάβουμε από την ΕΕ. Από το 2021 και μετά στόχος θα είναι η τόνωση του ΑΕΠ και η ομαλή εξυπηρέτηση τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού χρέους.

Το ιδιωτικό χρέος, δηλαδή οι οφειλές των ιδιωτών κυρίως προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ένα ζήτημα το οποίο επίσης απασχολεί την Ελληνική οικονομία διαχρονικά. Αδυναμία στην αποπληρωμή αναμένουμε από τις επιχειρήσεις και κυρίως όσες δραστηριοποιούνται σε τομείς που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία όπως για παράδειγμα το εμπόριο, ο τουρισμός, ο κλάδος της εστίασης. Εκτός από την πραγματική οικονομία, τον οικονομικό κόσμο απασχολεί και η πορεία των χρηματαγορών. Τα Ελληνικά κρατικά ομόλογα συνεχίζουν να υποχωρούν, γεγονός που δείχνει ότι οι επενδυτές θεωρούν πως η χώρα μας, δεν θα χρειαστεί μεγάλη πρόσθετη χρηματοδότηση τα προσεχή έτη.

*Οικονομική αναλύτρια

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα