Τι κερδίζει η Ελλάδα από την απόφαση της ΕΚΤ

O χαμηλός ή ο αρνητικός πληθωρισμός δεν βοηθάει τις χώρες που έχουν υψηλό δημόσιο χρέος (όπως η Ελλάδα). Διότι, ουσιαστικά, κρατάει το ΑΕΠ χαμηλά και την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ ψηλά. Από την άλλη, ο χαμηλός πληθωρισμός συνδέεται με τα χαμηλά επιτόκια τα οποία ευνοούν τις χώρες με υψηλό χρέος καθώς το κόστος εξυπηρέτησής του διατηρείται σε περιορισμένα επίπεδα. Ποιο όμως θα ήταν το ιδανικό; Να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον πληθωρισμού χωρίς όμως να έχουμε άνοδο των επιτοκίων.

Αυτό ακριβώς το περιβάλλον ευελπιστούν στο οικονομικό επιτελείο ότι θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα μετά την απόφαση (για κάποιους ιστορική) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ουσιαστικά, με την απόφαση η ΕΚΤ δίνει στο εαυτό της το δικαίωμα να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα ακόμη και αν ο ευρωπαϊκός δείκτης τιμών καταναλωτή αγγίξει ή και ξεπεράσει πρόσκαιρα το όριο του 2% το οποίο με τα δεδομένα που είχαμε μέχρι χθες ήταν απαραβίαστο.

Ποιες είναι λοιπόν οι προβλέψεις για τις συνθήκες που μπορούν να διαμορφωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην αγορά; Η ΕΚΤ να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκιά της ακόμη και αν οι αναταραχές στην διεθνή τιμή του πετρελαίου, στις τιμές των πρώτων υλών και στα μεταφορικά κόστη προκαλέσουν άνοδο του πληθωρισμού (σ.σ. κάτι που έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται και εντός των συνόρων).

Με τα επιτόκια της ΕΚΤ χαμηλά και το πρόγραμμα PEPP σε ισχύ για το επόμενο χρονικό διάστημα «προεξοφλείται» η διατήρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα. Και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αναμένεται ότι θα εκμεταλλευτεί αυτές τις συνθήκες όχι γιατί έχει ανάγκη χρηματοδότησης -τα ταμειακά διαθέσιμα κινούνται στα 34 δις. ευρώ δηλαδή στα προ πανδημίας επίπεδα παρά τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης ύψους 40,5 δις. ευρώ- αλλά για να ικανοποιείται η τεράστια ζήτηση που υπάρχει για ελληνικούς τίτλους.

Άλλωστε, όσο περισσότεροι είναι οι ελληνικοί τίτλοι σε κυκλοφορία, τόσο μεγαλύτερα περιθώρια έχει και η ΕΚΤ να αγοράσει αυτούς τους τίτλους μέσω του PEPP. Και μια κρίσιμη λεπτομέρεια: το 80-90% των τίτλων που αποκτά η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος επαναγοράς, καταλήγει στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Δηλαδή, τα όποια κέρδη αποκομίζει η ΤτΕ από την κατοχή των ελληνικών τίτλων, επιστρέφουν στον κρατικό προϋπολογισμό μέσω του μερίσματος που διανέμει η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας.

Δηλαδή, πρακτικά, το κόστος δανεισμού, είναι τελικώς ακόμη χαμηλότερο από αυτό που «δείχνει» το κουπόνι και η απόδοση του κάθε ομολόγου.

Τι θα δούμε τις επόμενες ημέρες; Παρά το γεγονός ότι ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη καλύψει το πρόγραμμα δανεισμού της φετινής χρονιάς, αναμένεται να υπάρξουν και νέες εκδόσεις καθώς οι συνθήκες δανεισμού της χώρας είναι εξαιρετικές.

Απόδειξη και η χθεσινή πορεία της απόδοσης του 10ετούς μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ η οποία βρέθηκε ακόμη και κάτω από το 0,75%

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα