Τι κάνει η Ευρώπη απέναντι στον ιμπεριαλισμό; Τι ειπώθηκε στο πάνελ του ευρωκοινοβουλίου

Η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές της αξίες και να μην κάνει βήμα πίσω στη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζει αλλά να δει την πρόκληση ως ευκαιρία για ενδυνάμωση και περαιτέρω ενοποίηση, συμφώνησαν οι συμμετέχοντες σε συζήτηση στο φόρουμ των Δελφών με θέμα το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει την παγκόσμια τάξη.

“Όσο διατηρείται αρραγές το μέτωπο της Ευρώπης, μπορούμε να απαντήσουμε και προς τα έξω”, δήλωσε ο επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση. Επικαλούμενος τα παραδείγματα της Ουκρανίας και της Δανίας, είπε πως παρατηρούμε ένα είδος νεο-ιμπεριαλισμού και έθεσε το δίλημμα “κανόνες ή το δίκαιο του ισχυρότερου”.

“Η Ευρώπη πορεύεται με κανόνες και συνεργασίες μεταξύ κρατών τα τελευταία 70 και πλέον χρόνια. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω”, δήλωσε εμφατικά ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Τσιόδρας (ΕΛΚ).

Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή, “βλέπουμε να αναιρούνται συλλογικοί οργανισμοί και συμφωνίες, όπως ο ΟΗΕ ή η GATT. “Η νέα τάξη πραγμάτων που πάει να νομιμοποιηθεί είναι ουσιαστικά η παλιά τάξη πραγμάτων”, είπε.

Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε πως μπαίνουμε σε πολύ επικίνδυνους καιρούς, με το role of law να μετατρέπεται σε role of rule και τόνισε πως η αμυντική ενοποίηση και η κοινη αμυντική πολιτική είναι πολύ σημαντική.

Υπενθύμισε πως η αμερικανική ηγεμονία σε συνεργασία με την Ευρώπη είχε ορισμένα ιδεολογικά χαρακτηριστικά: Δημοκρατία, δικαιώματα κα. Αλλά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, όλος ο αμερικανικός τρόπος ζωής. “Όλα αυτά φαίνεται να τα αγνοεί ο Τραμπ”, είπε ο κ. Τσιόδρας και εξήγησε πως ο Τραμπ δεν κινείται σε μια ιδεολογική βάση, αλλά μέσα σχέσεις που είναι επωφελείς για τις ΗΠΑ.

“Έχουμε μια απο-ιδεολογικοποίηση της αμερικανικής πολιτικής: κάνω deal με όποιον με συμφέρει. Δεν είναι τυχαίο ότι σε επίπεδο Ευρώπης ο Τραμπ συνεργάζεται με όσους κινούνται αντιευρωπαϊκά”, είπε ο κ. Τσιόδρας, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη η ΕΕ να υπερασπιστεί τις αρχές και τις αξίες της.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου (Σοσιαλιστές) ο οποίος χαρακτήρισε την Ευρώπη φως δημοκρατικής στήριξης για όλο τον κόσμο.

Από την πλευρά της, η κ. Παρασκευή Τσέτση, συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, είπε ότι είναι μονόδρομος για την ΕΕ να είναι στο κέντρο των εξελίξεων, με ισχυρή γεωπολιτική σχέση. Πρότεινε να εστιάσουμε σε 4 στοιχεία.

-Κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και στρατηγική για αυτονομία

-Να δοθεί σημασία στις κλιματικές αλλαγές

-Κοινές αξίες με τους κοινούς εταίρους

-Δημοκρατία: να έχουμε μηχανισμούς για να ισχυροποιηθεί

“Πρέπει να μάθουμε από τα σφάλματα του παρελθόντος”, είπε η κ. Τσέτση. Εξήγησε ότι η Ευρώπη άφησε τον εαυτό της να εξαρτηθεί από τη Ρωσία. “Δημιουργήσαμε ένα τέρας”, είπε αναφερόμενη στον Πούτιν και πρότεινε να αποκτήσουμε ενεργειακή ανεξαρτησία και να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή.

Η συγκυρία είναι wake up call για την Ευρώπη, κατέληξε η κ. Τσέτση.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα