Τι είπαν Πομπέο και Αναστασιάδης – Υπέγραψαν μνημόνιο Συναντίληψης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν οι συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ- Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και να επιβεβαιώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση της νήσου ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή.

Η Λευκωσία χαρακτήρισε την επίσκεψη σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη και τη χρονική συγκυρία με τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Πομπέο έγινε δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και έπειτα από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Μνημόνιο Συναντίληψης Κύπρου-ΗΠΑ για θέματα ασφάλειας

Μνημόνιο Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας υπέγραψαν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο περιθώριο συνάντησης του Αμερικανού Υπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη.

Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο Συναντίληψης υπεγράφη στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας-ΗΠΑ στους τομείς ασφάλειας και άμυνας, και διαλαμβάνει την εγκαθίδρυση εκπαιδευτικού Κέντρου για θέματα ασφάλειας, με την ονομασία CYCLOPS (Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security), το οποίο θα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, ενώ έχει ήδη εξασφαλιστεί δέσμευση της Κυβέρνησης των ΗΠΑ για αρχική χρηματοδότηση της ανέγερσης και λειτουργίας του Κέντρου.

Η εν λόγω πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της Δήλωσης Προθέσεων που υπεγράφη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ στις 6.11.2018.

Το Κέντρο CYCLOPS αποτελεί πρόγραμμα συνεργασίας, με τις ΗΠΑ να παρέχουν τεχνογνωσία και τεχνικό υλικό, ενώ θα εμπλακούν και σε προγράμματα εκπαίδευσης Κυπρίων εκπαιδευτών, με απώτερο στόχο την απόκτηση από αυτούς τεχνογνωσίας και ικανοτήτων, για να εκπαιδεύουν οι ίδιοι αντίστοιχους λειτουργούς άλλων κρατών, κυρίως ομονοούντων γειτονικών (Train the Trainers concept). Τομείς εκπαίδευσης που θα προσφέρει το Κέντρο αφορούν, μεταξύ άλλων, τις εξής ενότητες: συνοριακό έλεγχο και ασφάλεια, ασφάλεια λιμένων, τελωνειακούς ελέγχους στην ξηρά και στη θάλασσα, διαχείριση ΧΒΡΠ-Ε (Χημικά, Βιολογικά, Ραδιολογικά και Πυρηνικά) σε ειδικό εργαστήριο, και κυβερνοασφάλεια.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφέρει τον χώρο, όπου θα ανεγερθεί, και τις υποδομές.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, το Υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε χώρο ανέγερσης του Κέντρου κοντά στον Αερολιμένα Λάρνακας (περιοχή Μακένζη). Οι προδιαγραφές του χώρου είναι φιλικές προς το περιβάλλον και στόχος είναι η χρήση, στο μέγιστο δυνατόν, «πράσινης» τεχνολογίας, για περιβαλλοντικούς και οικονομικούς λόγους.

Ν.Αναστασιάδης: Η επίσκεψη του Μ.Πομπέο δείχνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην περιοχή

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μέσω ανάρτησης στον επίσημο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλωσόρισε, τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Συγκεκριμένα, ο κ.Αναστασιάδης υπογραμμίζει πως η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής γίνεται σε μία στιγμή με κρίσιμες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και δείχνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

«Με χαρά καλωσορίζω τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, σε μια στιγμή με κρίσιμες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας και δείχνει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Αυστηρό μήνυμα Πομπέο στην Τουρκία: Ανησυχούμε για τις έκνομες ενέργειες – Στηρίζουμε απόλυτα Ελλάδα και Κύπρο

Αναφορά στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε, στη Λευκωσία, με τον Κύπριο πρόεδρο, εκφράζοντας, την ίδια στιγμή, ανησυχία της Ουάσιγκτον.

Ο Μάικ Πομπέο κατέστησε σαφές ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν κάθε δικαίωμα να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους στις θαλάσσιες ζώνες τους, υπενθυμίζοντας πως τα έσοδα από την πώληση φυσικού αερίου στην Κύπρο θα διαμοιραστούν μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων

Ο κ. Πομπέο έκανε αναφορά στην άρση του εμπάργκο όπλων εκ μέρους των ΗΠΑ επισημαίνοντας ότι προκαλεί ανησυχία ο ελλιμενισμός ρωσικών πλοίων στη Κύπρο, που επιχειρούν στη Συρία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το protothema.gr, είπε ακόμα πως οι ΗΠΑ μοιράζονται με τη Κύπρο τις ίδιες αξίες και υπενθύμισε την πρόσκληση για συμμετοχή της Κύπρου στο σχέδιο στρατιωτικής εκπαίδευσης, ενώ χαρακτήρισε σημαντική την υπογραφή συμφωνίας, σήμερα, για την δημιουργία Εκπαιδευτικού Περιφερειακού Κέντρου Ασφάλειας

Τέλος αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας πως οι ΗΠΑ είναι υπέρ της επίλυσης στην βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα λειτουργήσει προς όφελος όλων.

Αναστασιάδης: Απαραίτητο η Τουρκία να τερματίσει τις επιθετικές της ενέργειες στην ΑΟΖ

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης στις δικές του δηλώσεις έκανε αναφορά σε σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των έκνομων δραστηριότητες της Τουρκίας.

Τόνισε πως αυτές πρέπει να σταματήσουν άμεσα και εξέφρασε την εκτίμηση στην αμερικανική κυβέρνηση για τη σταθερή της θέση και την πλήρη στήριξη της στην ανεμπόδιστη άσκηση εκ μέρους της Κύπρου, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

Τα προβλήματα, είπε, πρέπει να λύνονται με διάλογο και όχι με την πολιτική των κανονιοφόρων.

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε τη δέσμευση του για επανέναρξη συνομιλιών επίλυσης του κυπριακού από το σημείο που σταμάτησαν το 2017 στο Κραν Μοντανά. Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε πως είναι απαραίτητο η Τουρκία να τερματίσει τις επιθετικές της ενέργειες στην ΑΟΖ αλλά και στα Βαρώσια. Είπε ακόμα πως προέτρεψε τον κ. Πομπέο να μεσολαβήσει προς τη Τουρκία για να τερματιστούν οι προκλήσεις αλλά και οι ενέργειες της ηια εποικισμό των Βαρωσίων.

Για τις διμερείς σχέσεις με ΗΠΑ ανέφερε πως η Λευκωσία παραμένει δεσμευμένη για στενότερη συνεργασία και ενίσχυση της εταιρικής τους σχέσης η οποία, κατά τον κ. Αναστασιάδη θα μπορούσε να ονομαστεί στρατηγική.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα