Τι είδαν οι Ολλανδοί στον όμιλο Ελλάκτωρ;

Πρόκειται για το deal που αλλάζει τα δεδομένα στον κατασκευαστικό κλάδο. Η είσοδος στρατηγικού χαρακτήρα του μεγάλου ολλανδικού fund Reggeborgh στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου Ελλάκτωρ, αποτελεί το «talk of the town» στο ελληνικό επιχειρείν και όχι αδίκως.

Τι είδαν όμως οι Ολλανδοί και αποφάσισαν να εισέλθουν δυναμικά στον όμιλο Ελλάκτωρ, αποκτώντας ουσιαστικά το 27,7% του μετοχικού κεφαλαίου του (5% μέσω Χρηματιστηρίου και οψιόν αγοράς για το 12,5% των μετοχών Μπόμπολα); Αυτό που διαπίστωσαν είναι πως ο όμιλος διαθέτει τις προοπτικές αλλά και τα εχέγγυα για να πρωταγωνιστήσει, αφήνοντας στη λήθη του παρελθόντος, «αμαρτίες», λάθη και κακή στρατηγική, που είχαν πλήξει το προφίλ του.

Η δυναμική είσοδος της Reggeborgh, που και το 2017 επεδίωξε να ανοίξει δίοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου, αποτελεί αναμφίβολα ψήφο εμπιστοσύνης για τον Ελλάκτωρ και για τη στρατηγική αναδιαμόρφωσης και ανάπτυξης που έχει ήδη θέσει προς υλοποίηση. Ο όμιλος «τρέχει» μεγάλα projects σε τομείς όπως οι υποδομές, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η διαχείριση αποβλήτων, η ενέργεια αλλά και οι παραχωρήσεις.

Οι Ολλανδοί επιθυμούν να εκμεταλλευτούν το ευνοϊκό μομέντουμ που εδραιώνεται στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή και «επιτάσσει» την προώθηση επενδύσεων που σχετίζονται με την «πράσινη ανάπτυξη», όπως για παράδειγμα οι ΑΠΕ. Διαβλέπουν ότι με την δυναμική συμμετοχή στον όμιλο Ελλάκτωρ, δημιουργούν ένα ακόμη ισχυρό έρεισμα στα Βαλκάνια, έχοντας ήδη υπό τον έλεγχό τους και το 30,26% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τον έτερο μεγάλο παίκτη στον κατασκευαστικό κλάδο.

Η Reggeborgh αποτελεί το επενδυτικό όχημα της οικογένειας Wessels, η οποία ελέγχει τον κατασκευαστικό «κολοσσό» VolkerWessels. Η εν λόγω εταιρεία, από τις κραταιές, πανευρωπαϊκά, στον κλάδο των κατασκευών, δραστηριοποιείται σε 12 χώρες, μεταξύ αυτών στις Ολλανδία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία κα,ι «συνδέεται» με 120 άλλες εταιρείες.

Το γεγονός ότι ο ολλανδικός «γίγαντας» επέλεξε να «επενδύσει» στον Ελλάκτωρ και να καταστεί εκ των βασικών μετόχων του (δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά τους αδελφούς Καλλιτσάνη,) είναι σημαίνουσας σημασίας για το «brand» του ομίλου. Προσδίδει περαιτέρω κύρος στον όμιλο, μεγαλύτερο κεφαλαιακό εκτόπισμα, ενώ βελτιώνει σημαντικά τον δείκτη εμπιστοσύνης των τραπεζών προς αυτόν.

Τα οφέλη είναι σημαντικά, οι αγορές ήδη «εξέφρασαν» την… ικανοποίησή τους για το deal του ομίλου Ελλάκτωρ και το μέλλον διαγράφεται ευοίωνο. Η προοπτική, πάντως, του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα, έχει σφραγίδα ολλανδική. Η Reggeborgn έχει, πλέον, ηγετικό ρόλο σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ, κάτι που από μόνο του αποτελεί «game changer» συνολικά στην αγορά του κλάδου των κατασκευών των υποδομών και της ενέργειας. Πόσω μάλλον τη δεδομένη χρονική στιγμή, όπου βρίσκονται εν εξελίξει αρκετά projects που αφορούν τους εν λόγω κλάδους, ενώ έχουν τεθεί προς την τελική τους επεξεργασία κι άλλα πολλά.

Σε ρυθμούς αναδιάρθρωσης αλλά και ανάπτυξης

Ο όμιλος Ελλάκτωρ τρέχει, υπό τη διοίκηση Καλλιτσάνη, το σχέδιο  για την αναδιάρθρωση της εταιρικής του δομής και του αισθητού περιορισμού του λειτουργικού κόστους. Η απαλλαγή από τα «βαρίδια» και τις άστοχες επιλογές του παρελθόντος, ήταν άλλωστε, ένα από τα κομβικά σημεία της εξυγιαντικής πολιτικής που σχεδίασε και εφαρμόζει η διοίκηση Καλλιτσάντση.

Το πλάνο δράσης που συνέταξε και εφάρμοσε η διοίκηση, αφορά την πραγμάτωση υλοποίηση δομικών αλλαγών στην εσωτερική δομή και λειτουργία, έχοντας ως απώτερο στόχο τη σταδιακή εξαφάνιση όλων των ζημιογόνων «κυττάρων» που υπήρχαν στον εταιρικό οργανισμό.

Το business plan του ομίλου Ελλάκτωρ για την επόμενη περίοδο και συνάμα ο δεύτερος βασικός άξονας «κατεύθυνσης», σχετίζεται με τους διαγωνισμούς για νέα έργα στην Ελλάδα, όπου ο όμιλος διαδραματίζει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο, διεκδικώντας επί ίσοις όροις ισχυρό μερίδιο. Με την παρουσία των Ολλανδών στη μετοχική σύνθεσή του, ο όμιλος μπορεί να οραματίζεται ότι θα αποκτήσει και πάλι θέση πρωταγωνιστή, ισότιμου ανταγωνιστή στον επιχειρηματικό στίβο, κάνοντας πράξη τα «οράματά» του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο διεθνές περιβάλλον.

Σχετικά Νέα