Τη Δευτέρα στη Γερουσία το κατηγορητήριο εις βάρος του Τραμπ

Πολύ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη δίκη στη Γερουσία με το αίτημα της καθαίρεσης εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, «το κατηγορητήριο θα κατατεθεί τη Δευτέρα». Είχε προηγηθεί αίτημα του επικεφαλής της μειοψηφίας, του Ρεπουμπλικάνου Μιτς Μακόνελ, να καθυστερήσει η διαδικασία, το οποίο πάντως απορρίφθηκε.

Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορείται ότι υποκίνησε σε εξέγερση τους οπαδούς του με αποτέλεσμα να εισβάλουν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου. Στα σοβαρά επεισόδια, πρωτόγνωρα για τις ΗΠΑ, έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

«Οι εισαγγελείς μας είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την υπόθεση ενώπιον των 100 γερουσιαστών, που θα αναλάβουν τον ρόλο του δικαστή σε αυτή τη δίκη», δήλωσε η Νάνσι Πελόζι, αναφερόμενη στους βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος, που με επικεφαλής τον Τζέιμι Ράσκιν, θα πάνε στη Γερουσία και θα διαβάσουν το κατηγορητήριο στους γερουσιαστές.

Αυτή η ενέργεια θα σημάνει ουσιαστικά την επίσημη έναρξη της δεύτερης δίκης του Τραμπ, του μοναδικού προέδρου στην ιστορία που έχει παραπεμφθεί δύο φορές από τη Βουλή.

Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία έναρξης της «δίκης», ωστόσο ο Τσακ Σούμερ, ηγετικό στέλεχος των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων τόνισε: «Μην απατάσθε, θα υπάρξει δίκη στη Γερουσία των ΗΠΑ και ψηφοφορία για την ενοχή ή όχι του προέδρου».

Στη Γερουσία επαφίεται να δικάσει τον Ντόναλντ Τραμπ για «υποκίνηση εξέγερσης».

Ωστόσο, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή στην προσπάθειά του να καθυστερήσει η διαδικασία, είπε ότι «χρειάζεται μια δίκαιη και ολοκληρωμένη δίκη, κατά την οποία ο πρώην πρόεδρος θα μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και η Γερουσία να εξετάσει όλα τα νομικά και συνταγματικά ζητήματα».

Πρότεινε η διαδικασία να αρχίσει στα μέσα Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον της νέας κυβέρνησης να περιμένει, ούτως ώστε η Γερουσία να αφοσιωθεί τις επόμενες ημέρες στη διαδικασία επικύρωσης του διορισμού των υπουργών και άλλων αξιωματούχων που έχει προτείνει ο Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, το αίτημα δεν έγινε δεκτό.

Μέχρι σήμερα, ο Τζο Μπάιντεν, που εξελέγη 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου 2020 και ορκίστηκε την περασμένη Τετάρτη, έχει αποφύγει να αναμιχθεί στην υπόθεση, εκτιμώντας ότι επαφίεται στο Κογκρέσο να αποφασίσει αν και πότε θα δικάσει τον προκάτοχό του.

Σχετικά Νέα