Site icon The Indicator

Τι απαντούσε το 2014 ο Β. Πούτιν σε ερώτηση για την ανάκτηση της Αλάσκας

Ρώσοι αξιωματούχοι έκαναν πρόσφατα δηλώσεις απειλώντας να διεκδικήσουν την Αλάσκα, την οποία οι ΗΠΑ αγόρασαν από τη Ρωσία το 1867, αλλά είναι πιθανό ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να μην ενδιαφέρεται.

Όπως αναφέρει το Newsweek, το 2014, κατά τη διάρκεια των ετήσιων ερωτήσεων και απαντήσεων με τους Ρώσους πολίτες, ο Πούτιν ρωτήθηκε σχετικά με την ανάκτηση της περιοχής. Η ερωτώμενη Φάινα Ιβάνοβνα του είπε ότι είναι κάτι που οι Ρώσοι “θα ήταν πολύ ευτυχείς να δουν να συμβαίνει”.

“Γιατί χρειάζεστε την Αλάσκα;” απάντησε ο Πούτιν, σύμφωνα με την Washington Post. “Παρεμπιπτόντως, η Αλάσκα πουλήθηκε κάποια στιγμή τον 19ο αιώνα. Η Λουιζιάνα πουλήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τους Γάλλους περίπου την ίδια εποχή. Χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα πουλήθηκαν για 7,2 εκατ. δολάρια, αν και σε χρυσό”.

Χαρακτήρισε την αγορά “φθηνή” και είπε ότι ο κόσμος “δεν πρέπει να αναστατώνεται” για την Αλάσκα. Ο παρουσιαστής της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης Kirill Kleymenov είπε στον Πούτιν ότι η πολιτεία χαρακτηρίζεται από κάποιους ως “Παγωμένη Κριμαία”.

Χρόνια αργότερα, δύο Ρώσοι αξιωματούχοι διατυπώνουν και πάλι την ιδέα της επιστροφής της Αλάσκας στη Ρωσία. Ο Vyacheslav Volodin, σύμμαχος του Πούτιν και πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διεκδικήσει το έδαφος ως απάντηση στις βαριές κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντηση στην ουκρανική εισβολή.

“Όταν αυτοί (οι Αμερικανοί βουλευτές) επιχειρούν να οικειοποιηθούν τα περιουσιακά μας στοιχεία στο εξωτερικό, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι και εμείς έχουμε κάτι να διεκδικήσουμε”, δήλωσε ο Βολόντιν κατά τη διάρκεια συνάντησης με Ρώσους αξιωματούχους την Τετάρτη, σύμφωνα με το Associated Press.

Ο Βολόντιν είχε προηγουμένως προτείνει ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία “εχθρικών” χωρών εντός Ρωσίας σε αντίποινα για την πρόταση των ΗΠΑ να πουλήσουν περιουσιακά στοιχεία κατασχεθέντων Ρώσων ολιγαρχών για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, σύμφωνα με τους Moscow Times.

Σημειώνοντας ότι ένας αναπληρωτής πρόεδρος είχε προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος μεταξύ των κατοίκων της Αλάσκας σχετικά με την ένταξή τους στη Ρωσία, ο Βολόντιν είπε στη Δούμα την Τετάρτη: “Δεν παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές τους υποθέσεις”, συγκρατώντας τα γέλια μετά τα χειροκροτήματα.

Exit mobile version