Τι απαντά η Gazprom στη διακοπή φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας

Η ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι για λόγους «ανωτέρας βίας» σταματάει τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Σοχρανίβκα από αύριο, 11 Μαΐου.

Η Ουκρανία συνέχισε να είναι ένα σημαντικό σημείο διασύνδεσης για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή.

Όπως αναφέρει το Reuters, η GTSOU είπε ότι δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις στον σταθμό συμπίεσης αερίου Νόβοπσκοφ στο σημείο λόγω «της παρέμβασης των δυνάμεων κατοχής σε τεχνικές διαδικασίες». Ο σταθμός στην περιοχή του Λουχάνσκ, που έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις, αποτελεί σημείο

διέλευσης για περίπου 32,6 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, ή το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που πηγαίνει στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με την GTSOU.

«Προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους της και με βάση τους όρους της συμφωνίας, είναι δυνατόν να γίνεται προσωρινά η μεταφορά του φυσικού αερίου από το σημείο διασύνδεσης Σούτζα που βρίσκεται σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία», πρόσθεσε η GTSOU στην ανακοίνωσή της.

Gazprom: Δεν γίνεται να αλλάξει το σημείο διασύνδεσης

Η Gazprom απάντησε ότι δεν ήταν «τεχνολογικά δυνατό» να πάνε οι ροές του φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε άλλο σημείο διασύνδεσης, όπως πρότεινε η GTSOU.


Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα