Θύματα βιασμού και άνδρες μετανάστες στη Λιβύη

Στο μακρύ ταξίδι προς την Ευρώπη οι άντρες μετανάστες πέφτουν θύματα βιασμού και κακοποίησης σχεδόν εξίσου με τις γυναίκες, αναφέρει μελέτη της ΜΚΟ «Women’s Refugee Commission».

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε χθες, τονίζει ότι αυτό κυρίως γίνεται στη Λιβύη απ’ όπου πολλοί μετανάστες ξεκινούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, που βασίστηκε σε δεκάδες συνεντεύξεις με μετανάστες και εθελοντές, μετανάστες που κρατούνται σε κέντρα κράτησης απ’ την ακτοφυλακή της Λιβύης συχνά υφίστανται περαιτέρω κακοποίηση.

Μάλιστα υπάρχουν και σχετικά βίντεο απ’ τα βασανιστήρια και την κακοποίηση που υφίστανται αναφέρει η μελέτη, υπογραμμίζοντας πως εκτός απ’ τη Λιβύη τέτοια φαινόμενα απαντώνται και στην Ιταλία.

Η μελέτη αναφέρει ότι «η σεξουαλική βία που διαπράττεται κατά των μεταναστών στο ταξίδι τους περιλαμβάνει σεξουαλικά βασανιστήρια, βία των γεννητικών οργάνων και ευνουχισμό. Επίσης αναγκάζουν άνδρες και αγόρια να βιάζουν άλλους – συμπεριλαμβανομένων των μελών της οικογένειας και πτωμάτων». Σε αυτά προστίθεται και η θανατηφόρα σεξουαλική βία, καταγγέλλει η ΜΚΟ.

«Τα ευρήματά μας είναι βαθιά ανησυχητικά» τόνισε η επικεφαλής της μελέτης, δρ. Sarah Chynoweth.

«Η σεξουαλική βία κατά γυναικών και ανδρών προσφύγων και μεταναστών φαίνεται ευρέως διαδεδομένη κατά τη διαδρομή που ακολουθούν, ειδικά στη Λιβύη, όπου διαπράττεται βάναυση σεξουαλική βία και βασανιστήρια σε επίσημα κέντρα κράτησης και φυλακές, κατά τη διάρκεια τυχαίων ελέγχων και στο πλαίσιο της καταναγκαστικής εργασίας και υποδούλωσης», τονίζει η ίδια.

Σχετικά Νέα