Θρίαμβο του Τζόνσον δείχνουν τα exit polls

Προβάδισμα των Συντηρητικών του Μπόρις Τζόνσον με 177 έδρες δίνουν τα exit polls για τις βρετανικές εκλογές.

Το Συντηρητικό Κόμμα λαμβάνει 365 έδρες στο 650-μελές κοινοβούλιο και ως εκ τούτου εξασφαλίζει απόλυτη πλειοψηφία, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη νίκη από την εποχή της Θάτσερ.

Οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν συγκεντρώνουν έδρες 191 έδρες, το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1983.

Το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών κατακτούν μόλις 13 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Τα αποτελέσματα οδήγησαν σε ράλι τη στερλίνα. Το βρετανικό άλμα πραγματοποιεί άλμα 1,9% στο $1,34, το υψηλότερο επίπεδο από το 2018.

Ενα κόμμα χρειάζεται 326 έδρες από τις 650 που έχει συνολικά η Βουλή των Κοινοτήτων, για να έχει πλειοψηφία, αν και στην πράξη, περίπου 320 είναι αρκετές: Τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές ορίζονται στον ρόλο του «speaker», του προέδρου δηλαδή και των αντιπροέδρων, και δεν λαμβάνουν ποτέ μέρος στις ψηφοφορίες. Παράλληλα, κανείς από τους βουλευτές του Sinn Fein της Βόρειας Ιρλανδίας δεν καταλαμβάνει την έδρα του, διότι δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του βρετανικού κοινοβουλίου επί της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η προκάτοχος του Τζόνσον, η Τερέζα Μέι, είχε κερδίσει με 317 έδρες πριν από δύο χρόνια. Θεωρητικά, αυτό σημαίνει ότι με μια ομοιόμορφη μετατόπιση 0,54% προς τους Συντηρητικούς από τους Εργατικούς, οι πρώτοι θα μπορούσαν να πάρουν τις εννέα έδρες που χρειάζονται από το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν για να εξασφαλίσουν πλειοψηφία. Μια μετατόπιση λίγο πάνω από το 3% θα οδηγούσε το κόμμα του Τζόνσον να πάρει περίπου 30 έδρες από την αντιπολίτευση, παρέχοντας πλειοψηφία περίπου 40 εδρών.

Στην πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ πιο περίπλοκος ο υπολογισμός, επειδή οι μετατοπίσεις των ψηφοφόρων δεν είναι ομοιόμορφες σε εθνικό επίπεδο, λόγω της παρουσίας μικρότερων κομμάτων, της τακτικής όσον αφορά την ψηφοφορία και της ασαφούς υποστήριξης, λόγω του παράγοντα Brexit

Σχετικά Νέα