Thomas Cook: Το σχέδιο διάσωσης από τους πιστωτές της

Ο βρετανικός όμιλος Thomas Cook Group, πρώην κολοσσός στον τομέα του τουρισμού, υπέβαλε αίτηση για προστασία έναντι των πιστωτών του στις ΗΠΑ.

Στις 27 θα ψηφιστεί ο διακανονισμός

Βάσει των προβλέψεων της πτωχευτικής νομοθεσίας της χώρας, οι ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες τελούν σε διαδικασία ανασυγκρότησης, θωρακίζονται από το ενδεχόμενο αγωγών εκ μέρους πιστωτών τους στις ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να αναφερθεί πως στις 27 του μηνός, την προσεχή Παρασκευή δηλαδή, οι πιστωτές της Thomas Cook θα ψηφίσουν επί ενός προτεινόμενου διακανονισμού. Πρόκειται για διαδικασία μέσω βρετανικού δικαστηρίου, το οποίο θα επιτρέψει στον μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας, τον κινεζικό τουριστικό κολοσσό Fosun Tourism Group, να τεθεί επικεφαλής της διάσωσής της.

Ειδικότερα, η Thomas Cook έχει προτείνει να γίνει ανταλλαγή τραπεζικού χρέους 1,67 δισ. στερλινών και ομολόγων με το 15% του μετοχικού κεφαλαίου και νέους τίτλους μειωμένης εξασφάλισης τουλάχιστον 81 εκατομμυρίων στερλινών, βάσει των οποίων ο τόκος θα καταβάλλεται με επιπλέον ομόλογα, σύμφωνα με το Bloomberg. Αφότου γίνει ένεση ρευστού τουλάχιστον 900 εκατομμυρίων λιρών, ο κινεζικός κολοσσός Fosun θα διατηρεί πλέον το 75% επί των μετοχών του βραχίονα ταξιδιών και καταλυμάτων και έως το 25% της αεροπορικής εταιρείας, η οποία αποτελεί μέρος του ομίλου Thomas Cook.

Η επιτυχία του σχεδίου εξυγίανσης του τελευταίου απαιτεί την ομοφωνία του 75% των ομολογιούχων του. Μέσα στο 2018 είχε προειδοποιήσει τρεις φορές τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αναλυτές και επενδυτές ότι τα κέρδη της θα είναι απογοητευτικά. Φέτος τον Μάιο ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού της έτους είχε σημαντικές ζημίες της τάξεως του 1,5 δισ. στερλινών λόγω καύσωνα στην Ευρώπη, πολιτικής αστάθειας στην Τουρκία –ενός σημαντικού τουριστικού προορισμού–, ανταγωνισμού από τις ψηφιακές πλατφόρμες οργάνωσης διακοπών και αβεβαιότητας λόγω εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Περιπέτειες

Τι ακριβώς, όμως, συνέβη σε αυτόν τον ιστορικό και πολυσχιδή όμιλο και παρήκμασε; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στη Βρετανία κατά τη βικτωριανή περίοδο ιδρύθηκε η εταιρεία από τον επιχειρηματία Τόμας Κουκ, ο οποίος της έδωσε και το όνομά του, όπως αναφέρει το BBC. Το 1841, συγκεκριμένα, γεννήθηκε και είχε ως έδρα το Μάρκετ Χάρμπορο, αγροτική περιοχή γύρω από το Λέστερ. Τότε ξεκίνησε να οργανώνει σιδηροδρομικά ταξίδια για τα μέλη του τοπικού κινήματος αποχής από το αλκοόλ και έκτοτε πέρασαν 178 χρόνια – σε παλαιές φωτογραφίες των Αθηνών από τα τέλη του 19ου αιώνα θα εντοπίσουμε γραφείο της Thomas Cook στην πλατεία Συντάγματος. Με το πέρασμα του χρόνου η Thomas Cook μετασχηματίστηκε σε έναν τεράστιο ταξιδιωτικό οργανισμού παγκόσμιου βεληνεκούς.

Οι ετήσιες πωλήσεις της έφθαναν τα 9 δισεκατομμύρια στερλίνες, οι πελάτες της ανέρχονταν σε ετήσια βάση σε 19 εκατομμύρια (μπορούσαν να συγκροτήσουν τον πληθυσμό μιας χώρας), ενώ απασχολούσε 22 χιλιάδες άτομα προσωπικό σε 16 χώρες. Το 1948 εθνικοποιήθηκε και έγινε τμήμα του οργανισμού των Βρετανικών Σιδηροδρόμων. Ενα από τα εμπορικά σήματα που ανήκε στην ιδιοκτησία του ομίλου Thomas Cook ήταν το Club 18-30, μια θυγατρική του με ειδίκευση στην οργάνωση διακοπών για νέους ηλικίας 18-30 ετών, κυρίως σε νησιά όπου οργανώνονταν περίφημα πάρτι. Ωστόσο, όπως παρατηρεί το BBC, όπως ο κόσμος του ταξιδιού άλλαξε και εξελίχθηκε από τις μονοήμερες εκδρομές όσων απείχαν από το αλκοόλ στην Αγγλία της βασίλισσας Βικτωρίας, έτσι άλλαξε και η ίδια η επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο Steve Miley, ανώτερος αναλυτής της αγοράς στο Asktraders.com, δήλωσε ότι ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία, ο Thomas Cook θα πρέπει ακόμα να πείσει την CAA για τη φερεγγυότητά του, προκειμένου να ανανεώσει την άδεια ATOL, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα