Θωμαΐδης: Έχει επικρατήσει στην Αττική η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού – Αποκλιμάκωση από μέσα Απριλίου

Σήμα κινδύνου για το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική,από τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη. Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 είπε πως η μείωση του ιικού αποτυπώματος στα λύματα του Λεκανοπεδίου είναι της τάξης του 20%, γεγονός που δεν τεκμηριώνει τάση ύφεσης, σημειώνοντας πως σε αυτό συμβάλει εκτός από τις μεταλλάξεις και η κόπωση των πολιτών.

Υπογράμμισε τη σαρωτική επικράτηση κατά 97% του βρετανικού στελέχους και σημείωσε ότι “στο επόμενο 15νθήμερο αναμένεται μια καθαρή αποτύπωση της εικόνας μετά την αναπροσαρμογή των μέτρων”, εκφράζοντας την ελπίδα ότι “μέσα στον Απρίλιο θα παρατηρηθεί η επιθυμητή μείωση στα λύματα για να ακολουθήσει αργότερα και σταδιακά, η μείωση τις νοσηλείες, όπως και στον αριθμό των κρουσμάτων”.

Ο καθηγητής δε διαπίστωσε αλλαγή στη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών( αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά) που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, κάτι που δεν συνέβη με τα απολυμαντικά, η χρήση των οποίων περιορίστηκε σημαντικά σε σύγκριση με το 2020. Το ίδιο συνέβη με τις απολυμάνσεις και τους ψεκασμούς, γεγονός που απέδωσε σε “φυσιολογική προσαρμογή στις συνθήκες”.

“Ο πληθυσμός έχει κουραστεί”

Εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εξάλειψη του κορονοϊού αναφέροντας πως “δε φαίνεται να έχει εξαλειφθεί όπως συνέβη στην περίπτωση του SARS”. Υπογράμμισε, τέλος, τη γενικότερη κόπωση του πληθυσμού, επισημαίνοντας την πρόοδο του εμβολιασμού, ως μοναδική λύση στη πανδημία.

“Ο πληθυσμός έχει κουραστεί. Και στην Αττική και πανελλαδικά. Δεν μπορώ να πω κάτι για τα μέτρα. Ο πληθυσμός είναι σε τέτοια ψυχολογική κατάσταση που δεν μπορεί να διανοηθεί ότι δε θα πάει κάπου το Πάσχα. Οφείλουν να το λάβουν υπόψιν τους, ωστόσο πρέπει κι εμείς ως πολίτες να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η μόνη απάντηση στην πανδημία είναι ο εμβολισμός που θα αποτρέψει τη μεγάλη μετάδοση”, κατέληξε ο κ. Θωμαΐδης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα