«Θολό τοπίο» στη Σύνοδο Κορυφής – Σε 2 εβδομάδες προτεινόμενα μέτρα ενίσχυσης

Μετά απο 6 ώρες έντονων διαμπραγματεύσεων και διαφωνιών, η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε και αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να δοθεί το “σήμα” στο Εurogroup, ώστε να ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το  «σχέδιο μάχης» κατά του ιού.

Πιο συγκεκριμένα, μετά το ιταλικό και ισπανικό βέτο, φαίνεται να υπήρξε μερική πρόοδος στις συζητήσεις, καθώς κατέληξαν πως εντός δυο εβδομάδων θα πρέπει να υπάρχουν λεπτομέρειες για να παράσχουν κρατικές ενισχύσεις στα κομμάτια της οικονομίας που έχουν πληγεί από την κρίση που προκαλεί η εξάπλωση του COVID-19.

Σημειώνεται ότι η διαφωνία εστιάστηκε στην παράγραφο 14 του ανακοινωθέντος που αφορούσε στα οικονομικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.

Τελικά διαμορφώθηκε ως εξής:

«Σημειώνουμε την πρόοδο που σημείωσε το Eurogroup. Σε αυτό το στάδιο, καλούμε τo Eurogroup να μας υποβάλουν προτάσεις εντός δύο εβδομάδων. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την πρωτοφανή φύση του σοκ από τον κορονοϊό, που πλήττει όλες τις χώρες μας, και η ανταπόκρισή μας θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με περαιτέρω δράση με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση».

Υπενθυμίζεται δε στην παράγραφο 15 ότι “τα Κράτη Μέλη μας έλαβαν εκτεταμένες δράσεις για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να ανακουφίσουν τα κοινωνικά προβλήματα και τα προβλήματα απασχόλησης. Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα της ΕΕ για να υποστηρίξουμε τη δράση τους στο βαθμό που είναι απαραίτητο.

Στην επόμενη παράγραφο (16) τονίζεται ότι “τα Κράτη μέλη χρειάζονται ευελιξία για να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο. Το προσωρινό πλαίσιο της Κομισιόν για μέτρα κρατικών ενισχύσεων για την υποστήριξη της οικονομίας στην τρέχουσα πανδημία του COVID19 αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου. Το ίδιο ισχύει και για την άνευ προηγουμένου χρήση της γενικής ρήτρας διαφυγής βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξής”.

Σε σχέση με την επιστολή των 9 Κρατών Μελών, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σημείωσε ότι “συζητήσαμε όλες τις πιθανότητες και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε το παν για να βρούμε τη σωστή λύση”, επεξηγώντας τη δουλειά που έχει ανατεθεί πλέον στο eurogroup τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ο Πρόεδρος διευκρίνισε ότι στις προτάσεις περιλαμβάνεται και η χρήση του ESM για τον σκοπό αυτό.

Οι 27 υιοθέτησαν επιπλέον μια κοινή προσέγγιση για την κατάσταση στα εσωτερικά σύνορα για τον συντονισμός για τη διατήρηση της ροής των εμπορευμάτων. Συμφώνησαν δράσεις για τον ιατρικός εξοπλισμός, και ενημερώθηκαν για τις κοινές διαδικασίες προμηθειών, και δεσμεύθηκαν να συνεργαστούν με τους G20 για τη χρηματοδότηση της έρευνας.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, τόνισε ότι η Κομισιόν θα υποστηρίξει τα Κράτη Μέλη με όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της.

Οι 27, υιοθέτησαν και την εισηγήση για κοινή μεθοδολογία και συντονισμό στην λεγόμενη “στρατηγική εξόδου” προς την κανονικότητα, δηλαδή την άρση των περιορισμών σε μετακινήσεις και οικονομική δραστηριότητα, με βάση επιστημονικές συμβουλές και ακολουθώντας κοινά πρωτόκολλα, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος ανάσχεσης ή υπονόμευσης του αποτελεσμάτων των περιοριστικών μέτρων στην εξάπλωση του ιού.

“Μόλις τελείωσε η τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για σήμερα. Είναι ζωτικής σημασίας να δείξουμε αποφασιστικότητα υιοθετώντας αυστηρά μέτρα και να συνεργαστούμε στενά εντός της ΕΕ για να περιορίσουμε την εξάπλωση του COVID-19. Πρέπει επίσης να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τις οικονομίες μας και να σταθεροποιήσουμε τις αγορές. Ο ESM είναι το σωστό εργαλείο για αυτό εκτός από τα τρέχοντα μέτρα από την EKT. Tα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να συμπεριληφθούν στις κοινές μας προσπάθειες για την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού”, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Σεμπάστιαν Κούρτς, Καγκελάριος της Αυστρίας.

“Είχαμε μια καλή συζήτηση για την κρίση του COVID19 που μας επηρεάζει όλους, μέσω τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Κάθε Κράτος Μέλος θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε εθνικό επίπεδο, αλλά και να λάβουμε μέτρα για να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον και τις οικονομίες μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούττε.

Οι αντιρρήσεις Κόντε

Νωρίτερα πληροφορίες της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των «27» ο Τζουζέπε Κόντε έφερε έντονες αντιρρήσεις.

Αιτία, σύμφωνα με την Real.gr, η αρνητική στάση ορισμένων χωρών μελών, ως προς την ανάγκη υιοθέτησης των ευρωομολόγων, για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

«Μέσα σε δέκα μέρες η Ένωση πρέπει να βρει τη λύση. Αν η Ευρώπη βοηθήσει όπως έκανε στο παρελθόν, τότε θα βασιστούμε στις δυνάμεις μας», είπε ο Κόντε, σύμφωνα με την Rai και την εφημερίδα La Repubblica.

Σύγκρουση Λαγκάρντ- Μέρκελ 

Στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών ουσιαστικά η κοινότητα έσπασε και πάλι σε δύο στρατόπεδα: το ένα με επικεφαλής την Λαγκάρντ και το άλλο με επικεφαλής την Άγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές  η πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε την πρότασή της για τα ευρωομολόγα, υπογραμμίζοντας ότι αντιμετωπίζει μία κρίση «επικών διαστάσεων» από την πανδημία του νέου κορωνοϊού. Τόνισε πως όλα τα διαθέσιμα εργαλεία θα πρέπει να αξιοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών γραμμών του ESM, ρευστότητας και εγγυήσεων από την Τράπεζα Ευρωπαϊκών Επενδύσεων, όπως κοινή έκδοση χρέους προκειμένου να διαμοιραστεί το ρίσκο.

Αν και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, συμφώνησε με τη ζοφερή εκτίμηση της κατάστασης απέρριψε το αίτημα για αμοιβαιοποίηση χρέους και προειδοποίησε τους πάντες να μην έχουν «μη ρεαλιστικές προσδοκίες» σύμφωνα με αξιωματούχους.Όπως μάλιστα επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του Bloomberg o τόνος της ήταν πιο κατηγορηματικός μετά και την επιστολή των εννέα ηγετών για την έκδοση των κορωνο-ομολόγων. Στο πλευρό της Γερμανίας στάθηκε και πάλι η Ολλανδία.

Η παρέμβαση Μέρκελ που έγινε μέσω διερμηνέα, με μία φωτογραφία της μόνο να εμφανίζεται στην οθόνη, ήρθε εν μέσω δραματικών εκκλήσεων για πιο δυναμική δράση από τους ομολόγους της. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, υπογράμμισε ότι ολόκληρη η χώρα του υποφέρει, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε πως εάν δεν ληφθούν δυναμικές αποφάσεις η πολιτική αντίδραση που θα υπάρξει θα μπορούσε να σκοτώσει το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, που επικαλείται το ειδησεογραφικό δίκτυο, ο Κόντε υπογράμμισε ότι τα όσα έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι ανεπαρκή για την αντιμετώπιση μίας ασύμμετρης απειλής. Στήριξε δε την ιδέα του Ισπανού πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ, να ανατεθεί στους επικεφαλής των πέντε θεσμών της Ε.Ε. να καταρτίσουν κοινό σχέδιο για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών εργαλείων μέσα σε 10 ημέρες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνυπέγραψε την επιστολή για την έκδοση των κορωνο-ομολόγων, προειδοποίησε πως εάν το μπλοκ δεν αντιδράσει, θα αναγκάσει την ΕΚΤ να προωθήσει ακόμη ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα