Θετικός στον κορωνοϊό για δεύτερη φορά ο πρόεδρος του Μεξικού

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε για δεύτερη φορά ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος παρουσιάζει ήπια συμπτώματα.

«Μολύνθηκα (…) και μολονότι τα συμπτώματα είναι ελαφριά, θα μείνω σε απομόνωση, δεν θα εργαστώ στο γραφείο και θα επικοινωνώ μόνο ψηφιακά» για την ώρα, ανέφερε ο αρχηγός του κράτους μέσω Twitter.

Ο 68χρονος πρόεδρος, που σπάνια φορά μάσκα, είχε βραχνή φωνή τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί, κι εξήγησε πως αποφάσισε να υποβληθεί σε τεστ, αν και πίστευε ότι είχε γρίπη.

Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ είχε μολυνθεί μια πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2021· είχε παρουσιάσει και τότε ήπια συμπτώματα της νόσου. Έλαβε το εμβόλιο της AstraZeneca πέρυσι και αναμνηστική δόση την 7η Ιανουαρίου.

Στο Μεξικό, χώρα κάπου 129 εκατομμυρίων κατοίκων, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έσπασαν την Παρασκευή το φράγμα των 300.000 από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Είναι η χώρα που καταγράφει τον πέμπτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Ρωσία. Το Σάββατο, ανακοινώθηκε ρεκόρ τριάντα χιλιάδων και πλέον κρουσμάτων. Η παραλλαγή Όμικρον, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά την 3η Δεκεμβρίου στη χώρα, γίνεται γρήγορα κυρίαρχη.

Η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει την αναζωπύρωση της πανδημίας, αλλά αρνείται να λάβει μέτρα που θα έπλητταν την οικονομική δραστηριότητα, καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι παραμένουν ακόμη σε διαχειρίσιμα επίπεδα, όπως το βλέπει.

Τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 78 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 11.052 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 300.412 νεκρούς επί συνόλου 4.136.440 μολύνσεων.

Παρ όλα αυτά, ειδικοί έχουν επισημάνει και στελέχη του υπουργείου Υγείας έχουν αναγνωρίσει ότι οι επίσημοι αριθμοί είναι πολύ υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα