Θετικό τελικά το πρόσημο στο χρηματιστήριο Αθηνών

Μετά από μία συνεδρίαση έντονων διακυμάνσεων και αρκετών εναλλαγών προσήμων στην πλειονότητα των τίτλων, το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει θετικά, πάνω από τη γραμμή των 850 μονάδων, λαμβάνοντας στήριξη τόσο από το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές όσο και από την νέα βελτίωση στα ιστορικά χαμηλά των ελληνικών ομολόγων.

Σήμερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,70% στις 853,32 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 835,15 μονάδων (-1,44%) και 853,96 μον. (+0,78%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 88,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 37,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,87 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,88%, στις 2.167,70 μονάδες, ενώ στο +2,55% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.301,61 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,37% στις 791,42 μονάδες.

Από το -1,44% στις 11:00 το πρωί, στο +0,78% λίγο πριν τις 16:00 και με μικρά κέρδη λίγο πριν το κλείσιμο. Οι δημοπρασίες οδήγησαν τον γενικό δείκτη λίγες μονάδες πάνω από τις 850 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη τελικά να κλείνει από το -3,63% ενδοσυνεδριακά με μικρές απώλειες.

Είναι σαφές ότι η αγορά αναζητά τα ερείσματά της πάνω από τα επίπεδα των 850 μονάδων, την ώρα μάλιστα που δευτερεύουσες εξελίξεις επηρεάζουν τις ήδη εύθραυστες ισορροπίες, μετά από ένα πεντάμηνο συνεχούς ανόδου. Το θετικό είναι ότι τα επίπεδα των 843 μονάδων, όπου και κρίνεται η διατήρηση της επιθετικής ανοδικής τάσης του, αν και απειλήθηκαν δεν χάθηκαν, με τον γενικό δείκτη, μάλιστα, να κλείνει πάνω από την πρώτη αντίσταση των 850 μονάδων και να “κοιτά” πλέον την κύρια που είναι στις 860 μονάδες.

Η διατήρηση της επιθετικής ανοδικής κίνησης είναι αυτή που συντηρεί και την αισιοδοξία στην αγορά, η οποία δείχνει ευμετάβλητη σε όλες τις δευτερεύουσες εξελίξεις, όπως είναι η γεωπολιτική ένταση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας τα τελευταία 24ωρα. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές σήμερα που σύστηναν προσοχή στο μέτωπο αυτό, με τη σύστασή τους τελικά να “εξουδετερώνεται” μόλις ο Mario Draghi παρενέβη για να ανοίξει ένα διαφορετικό παράθυρο επενδυτικών ευκαιριών.

Ειδικότερα, η παρέμβαση Draghi άνοιξε στις ευρωπαϊκές αγορές ένα παράθυρο για την πιθανότητα να επανέλθει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, το γνωστό QE, προοπτική που ίσως βοηθήσει και την Ελλάδα, η οποία δεν επωφελήθηκε από το προηγούμενο πρόγραμμα. Και τα σχόλια αυτά έδωσαν νέα ώθηση στην αγορά ομολόγων, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στα νέα ιστορικά χαμηλά του 2,59%, με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου να βρίσκεται επίσης στα ιστορικά χαμηλά του 1,437%.

Παράλληλα, αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο, η αγορά έδειξε να επηρεάζεται περισσότερο από την υποβάθμιση της σύστασης των ελληνικών τραπεζών σε hold (εκτός της Alpha Bank) από την HSBC, καθώς τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου δείχνουν να είναι περιορισμένα. Βέβαια, όπως τονίζει η HSBC, εάν η Ελλάδα εδραιώσει την πορεία της προς την κανονικότητα, υπάρχει κι άλλο περιθώριο περιορισμού των ανησυχιών στο μέτωπο ων εσόδων των τραπεζών. Επίσης, στις εκτιμήσεις της η HSBC δεν έχει αποτιμήσει την πλήρη εξυγίανση των ισολογισμών των συστημικών τραπεζών.

Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo έκλεισε με κέρδη που έφτασαν το 5,11%, με τη Motor Oil να ακολουθεί με το δικό της +3,73%. Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Μυτιληναίος.

Στον αντίποδα, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean και ΟΛΠ έκλεισαν με πτώση που ξεπέρασε ελαφρώς το 1%, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Φουρλής και Τιτάν, περιορίζοντας σημαντικά την ενδοσυνεδριακή τους πτώση. Χωρίς μεταβολή οι Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Εθνική και Cenergy.

 

 

πηγή   capital.gr

Σχετικά Νέα