Θετικό σήμα στις αγορές για την ελληνική οικονομία έδωσε η Fitch

Η αναβάθμιση του outlook (θετικό από σταθερό) της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα, έχει αναμφίβολα θετικό πρόσημο και δύναται να λειτουργήσει ως ενισχυτής στην έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Είναι μια σημαντική παρακαταθήκη ενόψει της επικείμενης εξόδου στις αγορές, καθώς δίνει σήμα στους επενδυτές, ότι εντός του 2022 η Fitch θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Με την έμπρακτη «υποστήριξη» από τη Fitch, το Ελληνικό Δημόσιο αποκτά έναν ισχυρό σύμμαχο στην προσπάθεια να συγκεντρώσει έως και 3,5 δισ. ευρώ από τη νέα διάθεση 10ετών ομολόγων που σχεδιάζεται, χωρίς, μάλιστα, να ξεφύγει η απόδοση πάνω από το 2%. Ευχής έργον, βεβαίως, θα ήταν για την ελληνική οικονομία εάν η Fitch προχωρούσε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, προσφέροντας έτσι μια σημαντική ώθηση προς τον διακαή πόθο, την επενδυτική βαθμίδα. Θα επρόκειτο, όμως, για έκπληξη μεγάλων διαστάσεων, την οποία-καλώς- το οικονομικό επιτελείο δεν ανέμενε, καθότι έχει επιλέξει να κινείται σ’ ένα πιο ρεαλιστικό πλαίσιο.

Και ορθώς το πράττει, διότι αποδεικνύεται πως οι προσδοκίες για κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2022, δύσκολα θα ευοδωθούν. Οι διεθνείς οίκοι δεν πρόκειται να «χαρίσουν» εύκολα στην Ελλάδα το προνόμιο, την πολυτέλεια να βρίσκεται στα υψηλά κλιμάκια της επενδυτικής βαθμίδας, η κατάκτηση της οποίας αποτελεί game changer για την ελληνική οικονομία. Οι οίκοι αξιολόγησης αναγνωρίζουν μεν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή καταγράφεται από τις εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξής της, ανησυχούν δε για το αυξημένο χρέος-το μεγαλύτερο εντός της Ευρωζώνης- αλλά και για τις δημοσιονομικές προοπτικές της χώρας, καθότι τα ελλείμματα διογκώθηκαν άνω των εκτιμήσεων στα χρόνια της πανδημίας.

Η χώρα μας απέχει δύο βήματα, για την ακρίβεια δύο βαθμίδες, από την Investment grade, που θα άλλαζε άρδην και επί τα βελτίω την εικόνα και τις προοπτικές της οικονομίας της. Η κατάκτησή της θα σήμαινε πως τα κρατικά ελληνικά ομόλογα δεν θα λογίζονται ως «σκουπίδια» και δεν θα χρειάζονται την προστασία-αγορά τους από την ΕΚΤ, μέσω του τακτικού (APP) και έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (PEPP), το οποίο θα παύσει τον Μάρτιο του 2022. Το ευτύχημα για την Ελλάδα, είναι πως τα ομόλογά της θα παραμείνουν υπό το δίχτυ ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μετά τη λήξη του PEPP, καθότι θα τεθεί σε εφαρμογή ένας νέος μηχανισμός επαναγοράς τους, με την επανεπένδυση ποσών από τον «κουμπαρά» όπου συγκεντρώνει τα εισπραττόμενα τοκοχρεολύσια.

Εύσημα και την πρόοδο του τραπεζικού συστήματος

Άξιο αναφοράς με σημαίνουσα σημασία είναι το γεγονός πως η Fitch στην έκθεσή της, κάνει ιδιαίτερη μνεία στη θετική πορεία που κατέγραψε το τραπεζικό σύστημα το 2021 και τις ευοίωνες προοπτικές που έχει την τρέχουσα χρονιά. Ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι το συνολικό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των μεγάλων ελληνικών τραπεζών μειώθηκε δραστικά το 2021, υποχωρώντας στα 20,9 δισ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του έτους από 60 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Το ποσοστό των NPL’s μειώθηκε στο 15% από 36,3% στην ίδια περίοδο. «Αναμένουμε ότι οι δείκτες ποιότητας ενεργητικού του τραπεζικού τομέα θα βελτιωθούν περαιτέρω φέτος, αν και υπάρχουν κίνδυνοι νέων προβληματικών δανείων, ιδιαίτερα από πιο ευάλωτους δανειολήπτες που συνεχίζουν να ωφελούνται από ρυθμίσεις ή την κρατική στήριξη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Fitch.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα