Διαστάσεις λαμβάνει η αντίδραση στο χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από το νωθρό ξεκίνημα, με το βλέμμα όμως να παραμένει στην πορεία της πανδημίας, αλλά και στις εκλογές στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,89% στις 574,59 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,08% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.343,75 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,34% στις 241,63 μονάδες.
Τα νέα περιοριστικά μέτρα ανακοινώθηκαν με εφαρμογή από αύριο, μαζί με τις παρεμβάσεις της στήριξης της αγοράς των 2,3 δισ. ευρώ για το τελευταίο 2μηνο του έτους, με στόχο να αποφευχθεί ένα γενικότερο lockdown και να περιοριστεί η ύφεση φέτος σε μονοψήφιο επίπεδο. Ωστόσο, οι πληροφορίες για επέλαση της πανδημίας – ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα – σε συνδυασμό με τα μηνύματα από το εξωτερικό δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, με το οικονομικό επιτελείο να έχει ήδη προαναγγείλει και νέα μέτρα στήριξης, αν αυτά χρειασθούν.
Την ίδια ώρα, όλα τα βλέμματα πλέον πέφτουν στο εκλογικό αποτέλεσμα των ΗΠΑ την Τρίτη, αν και το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να καθυστερήσει σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις λόγω των επιστολικών ψήφων, οι οποίες είναι αυξημένες λόγω και της πανδημίας. Εκτιμάται ότι το ποσοστό των επιστολικών ψήφων θα υπερβεί στο 50% φέτος και το όριο της εξασφάλισης των 270 εδρών που κρίνει την εκλογή δεν θα είναι ανακοινώσιμο πριν τις 10 το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας).
Άλλωστε και στις αγορές της Ευρώπης το κλίμα δεν είναι θετικό. Η πορεία της πανδημίας υποχρεώσει τις περισσότερες κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε σκληρά περιοριστικά μέτρα, με την οικονομία να έχει ήδη κατεβάσει επικίνδυνα ρυθμούς. Ήδη οι περισσότεροι αναλυτές μιλούν για διπλή ύφεση το 2020, ενώ στην Ελλάδα η εκτίμηση δεν περιλαμβάνει κάποια ανάκαμψη, αλλά συνέχιση της ύφεσης τα τρία τρίμηνα του έτους.
Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο σημειώνει κέρδη 5,36%, με την Πειραιώς να είναι στο +4,03% και την Jumbo στο +3,33%, ενώ ΔΕΗ και Εθνική ακολουθούν με +2,79% και +2,59%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Ελλάκτωρ, Alpha Bank, Eurobank, Titan, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΠΑΠ.
Ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, Λάμδα, ΟΤΕ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ και Aegean, με τη ΓΕΚ Τέρνα και την ΕΧΑΕ να μην έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ, ενώ η Coca Cola χάνει 1,38%.
πηγή capital.gr