Θετικό κλίμα στην Ασία

Σε ανοδικό έδαφος κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ δεν θα οδηγήσουν την Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια της την επόμενη εβδομάδα την ίδια στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την πλευρά της αναμένεται να συνεχίσει σήμερα τη νομισματική σύσφιξη.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή εμφάνισαν τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τελευταίων 14 μηνών τον Αύγουστο, αντλώντας ώθηση από το ράλι στα καύσιμα. Σε ένα ενθαρρυντικό σημάδι πάντως ο δομικός πληθωρισμός συνέχισε να επιβραδύνει, με τον ετήσιο δείκτη να διαμορφώνεται στο 4,3%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τα στοιχεία αν και πυροδότησαν νευρικότητα στην αγορά, δεν οδήγησαν τους αναλυτές να αναθεωρήσουν την εκτίμηση τους ότι η Fed θα επιλέξει να κρατήσει στάση αναμονής στη συνεδρίαση της την επόμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές πάντως συνεχίζουν να περιμένουν άλλη μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων μέχρι το τέλος του 2023.

Στο μικροσκόπιο των επενδυτών μπαίνει στο μεταξύ η σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ η οποία αναμένεται να καταλήξει σε άλλη μια αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης παρά τους αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei ενισχύεται σε ποσοστό 1,5% στις 33.198,47 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κερδίζει 0,2%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai σημειώνει οριακά κέρδη 0,05%, ενώ ο CSI300 των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,4% με τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων να χάνουν έδαφος μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ξεκινά έρευνα στις επιδοτήσεις που δίνει το Πεκίνο στη βιομηχανία.