Θετικό κλίμα στη Wall Street με το βλέμμα στα στοιχεία για τις υπηρεσίες

Σε ανοδικό έδαφος κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στον απόηχο των ισχυρών στοιχείων που ανακοινώθηκαν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας για την αγορά εργασίας και ενώ οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις εκθέσεις των Institute for Supply Management και IHS Markit για τον κλάδο των υπηρεσιών.

Οι αμερικανικές αγορές παρέμειναν κλειστές την Παρασκευή λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής για το Πάσχα των Καθολικών

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε 916.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο, υψηλό επταμήνου, οδηγώντας τον δείκτη ανεργίας στο 6% από 6,2% τον προηγούμενο μήνα. Τα στοιχεία ξεπέρασαν με ευκολία τις προβλέψεις των αναλυτών, δείχνοντας ότι η αγορά εργασίας ανεβάζει ταχύτητα καθώς η οικονομία βγαίνει από την κρίση του κορονοϊού.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε τον Μάρτιο με τον ταχύτερο ρυθμό από τον 2014.

Ειδικότερα, ο τελικός δείκτης PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα σκαρφάλωσε στις 60,4 μονάδες τον Μάρτιο από 59,8 μονάδες τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση στις 60,0 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit. Ο ρυθμός της ανάπτυξης ήταν ο ταχύτερος από τον Ιούλιο του 2014.

Ο σύνθετος δείκτης PMI που συνδυάζει μεταποίηση και υπηρεσίες διαμορφώθηκε στις 59,7 μονάδες τον Μάρτιο από 59,5 τον προηγούμενο μήνα. Αυτή είναι η ταχύτερη ανάπτυξη της δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα από τον Αύγουστο του 2014.

Στο ταμπλό ο Dow Jones κερδίζει 288,78 μονάδες ή 0,85% στις 33.439,03 μονάδες. Ο S&P 500 προσθέτει 40,26 μονάδες ή 1,00% στις 4.059,12 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται κατά 125,72 μονάδες ή 0,93% στις 13.607,19 μονάδες.

Την αισιοδοξία των επενδυτών για τις προοπτικές της οικονομίας τροφοδοτεί και το νέο πακέτο που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για μαζικές επενδύσεις στις υποδομές ύψους άνω των 2 τρισ. δολ. Η νέα δημοσιονομική δράση, λίγο μετά το ιστορικό πακέτο ανακούφισης των 1,9 τρισ. δολ. έχει πυροδοτήσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο υπερθέρμανσης της οικονομίας κάτι που θα μπορούσε να υποχρεώσει την Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια της νωρίτερα από την αρχική πρόβλεψη για το 2023 ή το 2024.

Με φόντο τις ανησυχίες για αναζωπύρωση του πληθωρισμού οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν σημειώσει ένα εντυπωσιακό ράλι τις τελευταίες εβδομάδες, σκαρφαλώνοντας πάνω από το επίπεδο του 1,7% σε υψηλό περίπου 14 μηνών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα