Θετικό κλίμα στη Wall μετά τα ισχυρά στοιχεία για την μεταποίηση

Σε ανοδικό έδαφος ξεκινούν την εβδομάδα και τον μήνα οι δείκτες της Wall Street καθώς το μπαράζ των ισχυρών εταιρικών αποτελεσμάτων από τις προηγούμενες εβδομάδες τροφοδοτεί την αισιοδοξία για τις προοπτικές ανάκαμψης της ευρύτερης οικονομίας.

Οι ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας συνεχίζουν να τροφοδοτούν πάντως τον προβληματισμό για την πορεία του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες και το ενδεχόμενο μιας ραγδαίας αύξησης των τιμών που θα μπορούσε να υποχρεώσει την Federal Reserve να εγκαταλείψει την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων και τις αγορές ομολόγων νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Τις ανησυχίες αυτές αναζωπύρωσε εξάλλου την προηγούμενη Παρασκευή ο πρόεδρος της Dallas Fed, Robert Kaplan, σημειώνοντας ότι ο ίδιος εκτιμά πώς θα πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση για τον περιορισμό των αγορών ομολόγων και άλλων περιουσιακών στοιχείων από την κεντρική τράπεζα.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό ο Dow Jones προσθέτει 336,12 μονάδες ή 0,97% στις 34.201,06 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 24,99 μονάδες ή 0,60% στις 4.206,40 μονάδες, ενώ ο Nasdaq προσθέτει 21,08 μονάδες ή 0,15% στις 13.983,04 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones 28 κινούνται με θετικό πρόσημο και μόλις δύο με αρνητικό. Εξ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημειώνει η International Business Machines με κέρδη 3,26 δολ. ή σε ποσοστό 2,30% στα 145,14 δολ. και ακολουθούν Amgen στα 245,11 δολ. με άνοδο 2,28% και Walgreens Boots Alliance με κέρδη 1,98% στα 54,15 δολ.

Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι Salesforce.com (-1,31%) και Intel (-0,34%).

Οι δείκτες έκλεισαν τον Απρίλιο με ισχυρά κέρδη, με τον Dow να κερδίζει συνολικά 2,4% και τον ευρύτερο S&P 500 να ενισχύεται 5,6%. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άλμα 7% τον προηγούμενο μήνα.

Στα μάκρο της ημέρας, με ρυθμούς ρεκόρ αναπτύχθηκε η δραστηριότητα του κλάδου της μεταποίησης τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η IHS Markit.

Ειδικότερα, ο μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε στις 60,5 μονάδες τον Απρίλιο από 59,1 μονάδες τον Μάρτιο, λίγο χαμηλότερα από την προκαταρκτική μέτρηση στις 60,6 μονάδες. Αυτή είναι η υψηλότερη μέτρηση από την έναρξη της έρευνας το 2007.

“Οι μεταποιητικές επιχειρήσεις της χώρας ανέφεραν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων τουλάχιστον 14 ετών τον Απρίλιο”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit. “Η ζήτηση εκτινάχθηκε με ρυθμό που δεν έχει καταγραφεί ξανά τα τελευταία 11 χρόνια καθώς ενισχύεται η εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη και δρομολογούνται νέα μέτρα τόνωσης”.

Η αντίστοιχη έρευνα του Institute for Supply Management για τον κλάδο έδειξε υποχώρηση της δραστηριότητας μετά τα ιδιαίτερα ισχυρά επίπεδα του προηγούμενου μήνα.

Ειδικότερα, ο δείκτης του ISM υποχώρησε στις 60,7 μονάδες από 64,7 μονάδες τον Μάρτιο που ήταν υψηλό άνω των 37 ετών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα