Θετικές και αρνητικές οι επιπτώσεις των κυβερνητικών εξαγγελιών της Τρίτης

H ανακοίνωση των νέων μέτρων από τον πρωθυπουργό χωρίς αμφιβολία προκάλεσε όπως φαίνεται έντονη αμηχανία στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού «επικαλύπτει» τον βασικό κορμό των δικών της πολιτικών και οικονομικών σχεδιασμών, γεγονός που μεταξύ άλλων, κάνει αδύνατο τυχόν επιχείρημα ότι πρόκειται περί πακέτου υποσχέσεων προεκλογικού χαρακτήρα.

Επί πλέον η κυβέρνηση, με την επίσπευση τόσο των ανακοινώσεων για τον τρόπο διάθεσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, όσο και κυρίως με την άμεση υλοποίησή του, επιβάλλει στην αξιωματική αντιπολίτευση να αλλάξει τον σχεδιασμό της όσον αφορά τις δικές της εξαγγελίες, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις, με την ψήφιση των νέων μέτρων, θα βρεθεί προ τετελεσμένων.

Συγχρόνως, η κίνηση του πρωθυπουργού την Τρίτη να ανακοινώσει ότι, πέραν της αξιοποίησης των υπερπλεονασμάτων, θα βάλει σαν «εγγύηση» και ένα κομμάτι από τον «κουμπαρά ασφαλείας» ύψους 5,5 δισ. ευρώ προκειμένου να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα της επόμενης τριετίας προκαλεί παράλληλη αμηχανία και στους ίδιους τους δανειστές, οι οποίοι είναι ξεκαθαρισμένο αν περίμεναν μια τέτοια πρωτοβουλία.

Οι παραπάνω εξελίξεις, ενώ δημιουργούν συνθήκες προγραμματικής ασφυξίας στη Νέα Δημοκρατία και μια νέα «ισορροπία τρόμου» με τους δανειστές, λίγες μέρες πριν το άνοιγμα της κάλπης των ευρωεκλογών που ορίστηκε σαν δημοψηφισματικού χαρακτήρα από την ίδια την αξιωματική αντιπολίτευση, τροφοδοτούν με νέα δεδομένα την εσωτερική πολιτική σκηνή αλλά και το ίδιο το εκλογικό σώμα.

Άμεση συνέπεια των διαφοροποιήσεων αυτών φαίνεται να αποτελούν και τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έγινε την επόμενη και μεθεπόμενη μέρα των εξαγγελιών, τα οποία ήδη αποτυπώνουν μια μείωση της διαφοράς πρόθεσης ψήφου μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων.

Η πρόσφατη παρουσία του Α .Τσίπρα σε πόλεις της Ηπείρου, ιδιαίτερης πατρίδας του, ενδεχόμενα να αποτελεί και το πρώτο δείγμα μιας αρχής ανάκαμψης του κυβερνώντος κόμματος από τη «φυσική» φθορά που νομοτελειακά έχει σαν αναγκαστικός διαχειριστής μνημονίων.

 

 

Σχετικά Νέα