Θετικά τα αποτελέσματα των ευρωτραπεζών στα stress tests

Οι πρώτοι γύροι των τεστ αντοχής στις τράπεζες της ευρωζώνης δείχνουν ότι πολλά ιδρύματα είναι σε καλή οικονομική κατάσταση, ωθώντας τις ρυθμιστικές αρχές αν πρέπει να ανεβάσουν ψηλότερα τον πήχη σε μια περίοδο που το βλέμμα των επενδυτών είναι επικεντρωμένο στην ανθεκτικότητατ του τραπεζικού τομέα.

Τα αρχικά αποτελέσματα στη διετή αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής δείχνουν ότι οι δείκτες κεφαλαίου αρκετών τραπεζών είναι υψηλότεροι από ό,τι σε προηγούμενες ασκήσεις στο λεγόμενο δυσμενές σενάριο, ανέφεραν πηγές στο Bloomberg.

Η αξιολόγηση της ΕΤΑ είναι ένα καθοριστικό τεστ για τις τράπεζες, επειδή δίνει πληροφορίες για την ετοιμότητά τους σε έκτακτα σοκ και τις κεφαλαιακές απαιτήσεις τους. Οι τράπεζες, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το τέλος του 2022, δοκιμάζονται σύμφωνα με ένα δυσμενές σενάριο και ένα πιο ευνοϊκό βασικό σενάριο για την τριετία έως το 2025.

Ένα «καθαρό πιστοποιητικό υγείας» δίνει στις τράπεζες μεγαλύτερο περιθώριο για διανομή μερίσματος στους μετόχους, ακόμη και ενώ η οικονομική αβεβαιότητα αυξάνει.

Εκπροσωπος της ΕΤΑ είπε ότι ακόμα δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα δεδομένου ότι η αξιολόγηση είναι ακόμη σε εξέλιξη.

«Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας φαίνεται ανθεκτικός στις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα», δήλωσε η Ανέλι Τουομίνεν, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε ομιλία της την περασμένη εβδομάδα. «Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα» πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ και άλλες εποπτικές αρχές χρησιμοποιούν τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων για τον καθορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων των τραπεζών. Μια κακή απόδοση μπορεί να μειώσει την ικανότητα μιας επιχείρησης να πραγματοποιεί πληρωμές ή να αντιμετωπίζει ρυθμιστικές πιέσεις για να τις μειώσει.

Το τεστ της EΤΑ καλύπτει περίπου τα τρία τέταρτα των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νορβηγία, με 70 τράπεζες να υπολογίζουν πώς θα τα πήγαιναν μετά από μια υποθετική επιδείνωση των γεωπολιτικών εξελίξεων, τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και την αναζωπύρωση της πανδημίας.

Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει. Η EΤA είπε ότι ακολουθεί τη συμφωνημένη μεθοδολογία έναντι του δυσμενούς σεναρίου που προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου.

Το δυσμενές σενάριο θα έβλεπε αυξημένο πληθωρισμό και παγκόσμια ύφεση καθώς και αυξημένα επιτόκια. Αυτό θα οδηγούσε σε συρρίκνωση της πραγματικής οικονομικής παραγωγής κατά 6% σε διάστημα τριών ετών, πιο σοβαρή από ό,τι σε προηγούμενα τεστ.

Οι τράπεζες τα πηγαίνουν καλύτερα χάρη στους υψηλότερους δείκτες κεφαλαίου που διέθεταν στο ξεκίνημα της άσκησης από ό,τι στο παρελθόν, τα οφέλη από τα κέρδη από την αύξηση των επιτοκίων και τη βελτίωση της ποιότητας των δανειακών χαρτοφυλακίων, σημείωσαν οι πηγές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα