Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη καθώς οι επενδυτές περιμένουν τις σημερινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν η ΕΤΚ να κρατήσει στάση αναμονής σήμερα, ανοίγοντας το δρόμο για μια μείωση των επιτοκίων της κατά 10 μονάδες βάσης το Φθινόπωρο εάν διαπιστώσει περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Ωστόσο, μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να πραγματοποιήσει σήμερα μία μικρή μείωση των επιτοκίων της.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι αναμένεται να επαναλάβει ότι η κεντρική τράπεζα παραμένει σε ετοιμότητα να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εάν διαπιστώσει σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και του πληθωρισμού, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη.

Τα τελευταία στοιχεία από την Ευρωζώνη δείχνουν περαιτέρω υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, με τον κλάδο της μεταποίησης να γνωρίζει ισχυρές πιέσεις καθώς ο παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τη δραστηριότητα. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η εταιρεία ερευνών Markit έδειξαν ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI κατέγραψε νέα βουτιά τον Ιούλιο σε χαμηλό άνω των 6,5 ετών στις 46,4 μονάδες.

Στο ταμπλό ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,3% στις 393,21 μονάδες.

Ο γερμανικός δείκτης DAX κερδίζει 0,35% στις 12.569,41 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,7% στις 5.647,27 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,1% στις 7.495,29 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζουν 0,3%.

Σχετικά Νέα