Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, παρά την ανακοίνωση στοιχείων στην Κίνα που δείχνουν τα χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης της δεύτερης οικονομίας του πλανήτη τα τελευταία 27 χρόνια, εν μέσω του εμπορικού «πολέμου» με τις ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 0,42% με τον κλάδο των βασικών πόρων να ηγείται των κερδών με 0,8%, ενώ ο κλάδος τροφών και ποτών υποχωρεί κατά 0,6%.

Ο Eurostoxx 50 ενισχύεται κατά 0,50%, με τον γερμανικό DAX να κερδίζει 0,88% και τον γαλλικό CAC σημειώνει κέρδη επίσης 0,50%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,20%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,50% και ο ισπανικός IBEX 35 κινείται ακόμη ισχυρότερα, στο +0.69%.

Οι traders ενσωματώνουν στις κινήσεις τους τον ρυθμό ανάπτυξης 6,2% της κινεζικής οικονομίας το β’ τρίμηνο του έτους, καθώς και στα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις και τις επενδύσεις σε πάγια να κινούνται υψηλότερα των προβλέψεων των αναλυτών.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να εκτυλίσσονται στο φόντο των κινήσεων των επενδυτών, με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί να δηλώνει ότι η χώρα του είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, στον βαθμό που η τελευταία θα επανέλθει στην συμφωνία για τα πυρηνικά του 2015.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, πάντως, υποδέχθηκε με ψυχρότητα την πρόταση του Ρουχανί, τονίζοντας ότι στόχος της Τεχεράνης είναι να σύρει την κυβέρνηση Τραμπ στο ίδιο μονοπάτι με την κυβέρνηση Ομπάμα.

Οι προοπτικές της ιταλικής οικονομίας βελτιώθηκαν περισσότερο από κάθε άλλης ευρωπαϊκής χώρας το τετράμηνο που έληξε τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, γεγονός που γεννά ελπίδες για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Σε εταιρικά νέα, η μετοχή της βελγο-ολλανδικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Galapagos σημειώνει «άλμα» της τάξης του 17%, σε ιστορικά υψηλά, μετά την αγορά μεριδίου της από την αμερικανική Gilead Sciences έναντι 5,1 δισ. δολαρίων.

Η βρετανική εταιρεία λογισμικού Micro Focus, στην άλλη πλευρά του πίνακα των blue chips, βλέπει τη μετοχή της να σημειώνει πτώση 3,2%.

Σχετικά Νέα