Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ώθηση κυρίως από την ανανεωμένη αισιοδοξία σχετικά με τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας, που ενισχύει την τάση των επενδυτών να αναλάβουν ρίσκα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,68%, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να ηγείται των κερδών με 1,7% και την πλειονότητα των κλάδων και των βασικών χρηματιστηρίων να κινείται σε θετικό έδαφος. Ο EuroStoxx 50 ενισχύεται κατά 0,59%.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει κέρδη της τάξης του 0,80%, με τον γαλλικό CAC να κερδίζει 0,62%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,44%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,66%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει κέρδη 0,42%.

Οι ελπίδες από το πεδίο των εμπορικών διαπραγματεύσεων Ουάσινγκτον – Πεκίνου αναπτερώθηκαν την Κυριακή, όταν ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα δοθούν άδειες σε αμερικανικές εταιρείες προκειμένου αυτές να μπορούν να προβούν σε συναλλαγές με την Huawei, κινεζικό γίγαντα του κλάδου των τηλεπικοινωνιών.

Η τελευταία βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου για ζητήματα σχετιζόμενα με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Ο Ρος έδωσε ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την Πρώτη Φάση της συμφωνίας για το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, την οποία αναμένεται να υπογράψουν σύντομα οι προέδροι των δύο χωρών, Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ αντίστοιχα.

Στοιχεία για την πορεία της μεταποίησης στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, καθώς στο σύνολο της ζώνης του ευρώ αναμένονταν το πρωί της Δευτέρας. Ήδη έχουν ανακοινωθεί τα στοιχεία για την Ισπανία, όπου ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit διαμορφώθηκε στις 46,8 μονάδες για τον Οκτώβριο, απογοητεύοντας έναντι των 48,1 μονάδων που ανέμεναν οι αναλυτές και 47,7 μονάδων τον Σεπτέμβριο. Οι 50 μονάδες αποτελούν το όριο μεταξύ συρρίκνωσης και επέκτασης.

Σχετικά Νέα