

Θετικό κλίμα διαμορφώθηκε σήμερα στα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, εν μέσω αισιοδοξίας για την επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά. Η αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων πυροδοτήθηκε από την απόφαση του Καναδά να αποσύρει τον φόρο ψηφιακών υπηρεσιών που είχε επιβάλει σε μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες – μια κίνηση που εκλήφθηκε ως παραχώρηση στις πιέσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άνοιξε τον δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 21 Ιουλίου.
Ο κινεζικός δείκτης CSI 300 διατήρησε ουσιαστικά τις θέσεις του, ενώ ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε απώλειες 0,45%, αντανακλώντας πιθανώς τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.
Στην Ιαπωνία, οι αγορές κατέγραψαν αξιοσημείωτη άνοδο, ενισχυόμενες από τη θετική πορεία των προηγούμενων συνεδριάσεων. Ο δείκτης Nikkei 225 κατέγραψε άλμα 1,48%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 0,77%. Η Ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να αντλεί δυναμική από τις προσδοκίες βελτίωσης των εξαγωγών και από το αδύναμο γεν που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα των ιαπωνικών προϊόντων.
Ανάλογα κέρδη καταγράφηκαν και στη Νότια Κορέα, με τον Kospi να ενισχύεται κατά 0,82% και τον τεχνολογικό δείκτη Kosdaq να σημειώνει άνοδο 0,31%. Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 κατέγραψε άνοδο 0,59%, επηρεαζόμενος θετικά από τις παγκόσμιες τάσεις στις αγορές και τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης σε βασικά εμπορεύματα.
Η θετική διάθεση στις ασιατικές αγορές ενισχύθηκε περαιτέρω από την καλή πορεία της Wall Street την Παρασκευή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μεγάλων αμερικανικών δεικτών κινούνται ανοδικά, μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι που οδήγησε τον S&P 500 και τον Nasdaq σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1%. Η αισιοδοξία στις αμερικανικές αγορές αντανακλά την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας, παρά τις παγκόσμιες προκλήσεις.
Ωστόσο, η εικόνα στην Κίνα παραμένει σύνθετη. Τα τελευταία στοιχεία για τη βιομηχανική δραστηριότητα δείχνουν συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε στις 49,7 μονάδες τον Ιούνιο, ελαφρώς βελτιωμένος από τις 49,5 μονάδες του Μαΐου, αλλά παραμένοντας κάτω από το κρίσιμο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση. Η τάση αυτή καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κινεζική βιομηχανία, καθώς επηρεάζεται από την επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης και τις συνεχιζόμενες εμπορικές προκλήσεις.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ΗΠΑ συνεχίζει την πτωτική του πορεία, καταγράφοντας απώλειες 0,5% έναντι του ιαπωνικού γεν. Το αδύναμο δολάριο ενισχύει το επενδυτικό ενδιαφέρον για εμπορεύματα που τιμολογούνται σε δολάρια. Παράλληλα, το ευρώ διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2021, ενισχυμένο από τις προσδοκίες για σταθερότερη οικονομική πορεία στην ευρωζώνη.
Η αυξημένη διάθεση για επενδύσεις ρίσκου που επικρατεί το τελευταίο διάστημα έχει αποδυναμώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός. Ωστόσο, η σημερινή πτώση του δολαρίου προσέφερε μικρή στήριξη στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου. Η spot τιμή του χρυσού ενισχύεται κατά 0,1% και διαμορφώνεται στα 3.277,62 δολάρια ανά ουγγιά.
Αντίθετα, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά, υπό την πίεση των ανησυχιών για πιθανή αύξηση της παραγωγής από τον OPEC+. Το Brent υποχωρεί στα 67,63 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό WTI διαπραγματεύεται στα 65,24 δολάρια το βαρέλι. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου υπέστησαν βαρύτατες απώλειες, της τάξης του 12%, γεγονός που υπογραμμίζει την έντονη μεταβλητότητα που επικρατεί στην αγορά ενέργειας.
Σχετικά Νέα
ΔΕΣΦΑ: Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία για τη ζήτηση του φυσικού αερίου
Σημαντικά αυξήθηκε τόσο η εγχώρια κατανάλωση όσο και η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου (που.
CNBC: Τι οδηγεί το ελληνικό χρηματιστήριο στην κορυφή των αγορών παγκοσμίως – Κέρδη 60% φέτος και περιθώρια για περαιτέρω άνοδο
Στις κορυφαίες επιδόσεις των ελληνικών μετοχών από τις αρχές του 2025, κάνει μνεία το.
Χαλκός: Χάος στις τιμές μετά τις απειλές Τραμπ για δασμούς 50%
Νέο χάος έσπειρε στις αγορές μετάλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετά την.
ΕΒΕΑ: Υπόμνημα στον ΠτΔ για την ανασυγκρότηση και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), κ. Γιάννης Μπρατάκος, συναντήθηκε σήμερα.