Θετικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Ενισχύονται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή παρά τις βαριές απώλειες στη Wall Street χθες καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο οι ανησυχίες ότι η περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Federal Reserve θα οδηγήσει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία.

Οι επιθετικές δηλώσεις αξιωματούχων της Fed για την ανάγκη ανάληψης περαιτέρω δράσης προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους ότι η οικονομία δεν θα αποφύγει την ύφεση, παρά τις αντοχές που έχει επιδείξει μέχρι τώρα. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει χθες ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, διαψεύδοντας τις ελπίδες για ηπιότερη στάση της κεντρικής τράπεζας τους επόμενους μήνες.

Οι ανησυχίες για τον κίνδυνο της ύφεσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη οδήγησαν στο κόκκινο χθες τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 κερδίζει 0,6% στις 26.553,53 μονάδες. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ιαπωνία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981 στο τέλος του 2022.

Ειδικότερα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτής της Ιαπωνίας ανήλθε τον Δεκέμβριο στο 4%, τρέχοντας με διπλάσιο ρυθμό του στόχου που έχει θέση η Τράπεζα της Ιαπωνίας για πληθωρισμό στο 2%.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κερδίζει 1,3%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύεται σε ποσοστό 0,7%.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi σημειώνει άνοδο 0,5%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κινείται με μικρά κέρδη 0,2%. Σε ανοδικό έδαφος κινούνται και οι δείκτες σε Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη και Μαλαισία.

Στη Wall Street, ο S&P 500 υποχώρησε χθες 0,8% στις 3.898,85 μονάδες και συμπλήρωσε τρεις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις. Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 0,8%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατρακύλησε 1%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα