Θετικά πρόσημα στη Wall Street με επίκεντρο τη Fed και τη Μ. Ανατολή

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι βασικοί δείκτες της Wall Street με τους επενδυτές να παραμένουν επικεντρωμένοι στις μειωμένες προσδοκίες για μια επιθετική μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αλλά και στις εντάσεις στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης, Τζον Ουίλιαμς, ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να ενεργούν γρήγορα όταν η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται. «Είναι προτιμότερο να λάβουμε προληπτικά μέτρα από το να περιμένουμε να εκδηλωθεί η καταστροφή», τόνισε στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης Ερευνών Κεντρικών Τραπεζών.

Δήλωση που οι επενδυτές μετέφρασαν ως σήμα για μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ κατά τη συνεδρίασή της στο τέλος Ιουλίου, από το εύρος 2,25% – 2,50% που βρίσκονται σήμερα.

Παράλληλα, η αγορά έχει επηρεαστεί από το νέο επεισόδιο στα Στενά του Ορμούζ όπου δυνάμεις του Ιράν κατέσχεσαν βρετανικό δεξαμενόπλοιο. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέες εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν, με τον Λευκό Οίκο να δηλώνει πως θα συνεγαστεί με τους συμμάχους του για να υπερασπιστεί την ασφάλεια και τα συμφέροντά ενάντια στη συμπεριφορά του Ιράν.

Σ’ αυτό το κλίμα, θετικό πρόσημο εμφανίζει ο βιομηχανικός Dow Jones που ενισχύεται κατά 0,12 % στις 27.146 μονάδες. ενώ σε ανάλογο κλίμα κινείται και ο S&P 500 που καταγράφει κέρδη αξίας 0,27% στις 2.979 μονάδες.

Τέλος, σε θετικό έδαφος κινείται και ο τεχνολογικός Nasdaq που κερδίζει κατά 0,64% στις 8.171 μονάδες.

Στα εταιρικά νέα, η ολλανδική εταιρεία τεχνολογίας υγείας, η Philips, έφτασε στην κορυφή του δείκτη μετά από μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση πωλήσεων κατά 6% στο δεύτερο τρίμηνο.

Η εταιρεία ανέφερε ισχυρή ζήτηση για τον νοσοκομειακό της εξοπλισμό στην Κίνα και τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περιόδου. Οι μετοχές της ενισχύονται 4%.

Στο γενικότερο κλίμα οι επενδυτές βρίσκονται σε στάση αναμονής καθώς εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου περισσότερες από το 1/4 των εταιρειών του S&P 500, μεταξύ αυτών οι Facebook, Aphabet (μητρική της Google) και Amazon, καθώς και οι McDonald’s και Boeing.

Σχετικά Νέα