Θετικά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια

Συγκρατημένη αισιοδοξία αποτυπώνουν οι δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin, την Τρίτη, ότι οι σινοαμερικανικές διαπραγματεύσεις για το εμπόριο θα συνεχιστούν κανονικά σε δύο εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, ο Mnuchin ανέφερε ότι οι συνομιλίες σε ανώτερο επίπεδο για ζητήματα εμπορίου και τεχνολογίας θα συνεχιστούν την εβδομάδα που ξεκινά τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου.

Σε συνέχεια ωστόσο των απογοητευτικών μακροοικονομικών στοιχείων σε παγκόσμια κλίμακα, τα τελευταία μηνιαία στοιχεία (προκαταρκτικά για τον Σεπτέμβριο) για την εργοστασιακή δραστηριότητα στην Ιαπωνία δείχνουν επιβράδυνση.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit, συγκεκριμένα, υποχώρησε στο 48,9 τον Σεπτέμβριο έναντι 49,3 τον Αύγουστο, με το 50 να αποτελεί το όριο μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης.

Η πορεία του δείκτη καταδεικνύει αυξημένες εξωτερικές δυσκολίες για τις βιομηχανίες, κυρίως σχετιζόμενες με τον εμπορικό πόλεμο των τελευταίων 18 μηνών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Συνολικά στις ασιατικές αγορές οι απώλειες των κλάδων της υγείας, της επικοινωνίας και της μεταποίησης αντιρροπίζονται από τα κέρδη των κλάδων της τεχνολογίας, των λιανικών πωλήσεων και των τραπεζών.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε ήπια άνοδο της τάξης του 0,09%, στις 22.098,84 μονάδες. Ο νοτιοκορεατικός KOSPI ενισχύθηκε κατά 0,45%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημειώνει κέρδη 0,27%. Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shangai Composite ενισχύεται κατά 0,25%, ενώ ο Shenzen Composite κινείται ισχυρότερα, με άνοδο 0,47%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος, με οριακή υποχώρηση 0,01%, ενώ το ίδιο ίσχυσε και για τον αυστραλιανό S&P/ASX 200 (-0,01%).

 

Σχετικά Νέα