Οι τράπεζες κράτησαν σήμερα τον Γενικό Δείκτη σε θετικό έδαφος ενώ σημειώνεται ότι ολοκληρώνει τις συναλλαγές με θετικό έδαφος για τρίτη διαδοχική ημέρα.
Στη λήξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 0,6% ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στις 1.438 μονάδες και τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 113, 44 εκατ. και τον όγκο συναλλαγών στα 24,315 εκατ. τεμάχια.
Ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 1,08%. Η πλειοψηφία των τραπεζών έκλεισαν με κέρδη. Συγκεκριμένα, η ΕΤΕ κέρδισε 2,2%, και η Eurobank 1,34%. Κέρδη και για τις Alpha bank (+0,63%) και Optima (+1,25%). Η Πειραιώς έχασε 0,68%.
Ο Δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE κέρδισε 0,58% στις 3.500 μονάδες και ο αντίστοιχος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSEM κέρδισε 0,45% στις 2.312 μονάδες.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση ο ΤΙΤΑΝ ενισχύθηκε κατά 2,28% και η Ελβαλχαλκόρ που κατέγραψε την καλύτερη επίδοση (+2,61%). Κέρδη άνω του 1% για τις: Βιοχάλκο (+1,25%), Autohellas (+1,09%) και Motor Oil (+1,05%). Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο ΟΠΑΠ με -0,8% και τα ΕΛΠΕ με – 0,7%.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση τα Πλαστικά Θράκης κέρδισαν 3,42%, η Ideal ενισχύθηκε κατά 1,98% και η Trestates κέρδισε 1,71%. Στον αντίποδα η Profile έχασε 1,67%.
Στα ταμπλό 60 μετοχές κατέγραψαν κέρδη και 36 βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος.
Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,25% σηματοδοτώντας την τρίτη μείωση από τον Ιούνιο. Ο πρωταρχικός καταλύτης για αυτήν την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων είναι η πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.
Αύριο η S&P θα παρουσιάσει την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας έχει ήδη σημειώσει μια θετική προοπτική στη σύστασή του BBB-, και ως εκ τούτου, μια αναβάθμιση θα μπορούσε να είναι πιθανή.
Όπως σημειώνει στην εβδομαδιαία ανάλυσή του ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής κ. Πέτρος Στεριώτης από πλευράς όγκου συναλλαγών, αυτός συνεχίζει να προβληματίζει, ενώ για τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πεδίο ενδιαφέροντος και ανάλυσης για τους πελάτες λιανικής, ούτε λόγος. Μ’ αυτά και μ’ αυτά η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ δεν μπορεί να υπερβεί πειστικά το ορόσημο των 100 δισ. Ευρώ, ενώ η τραπεζοκεντρικότητα συνεχίζει να αποτελεί το επίκεντρο του χρηματιστηριακού ταμπλώ.
“Πάντως, κοιτώντας τα θεμελιώδη, τα “γερά χαρτιά” του ΧΑ – ισχυρή εταιρική κερδοφορία, discounts σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, ανθεκτικοί ρυθμοί μακροοικονομικής επέκτασης παρά τα οικονομικά “σύννεφα” στην Ευρωζώνη και τα πολεμικά στη Μέση Ανατολή – διατηρούνται και αναμένεται να επιβεβαιωθούν και στο υπόλοιπο του έτους. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλοι “μπαλαντέρ”, όπως η πορεία αναβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου και ίσως του ΧΑ, η διαφαινόμενη πολιτική σταθερότητα, η αποκλιμάκωση του spread του κρατικού ομολόγου, οι υψηλές μερισματικές διανομές κλπ., παράγοντες όμως οι οποίοι έχουν αρχίσει να θεωρούνται “δεδομένοι”, να μην εκπλήσσουν και σε τελική ανάλυση να μην προκαλούν “βιασύνη εισόδου” στις ελληνικές κεφαλαιαγορές” προσθέτει ο κ. Στεριώτης.
πηγή capital.gr