Θετικά έκλεισαν οι ευρωαγορές

Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη, με τον τεχνολογικό κλάδο να πρωταγωνιστεί καθώς οι ανησυχίες για το νέο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού υποχωρούν εν μέσω αναφορών ότι η νέα μετάλλαξη δεν εμφανίζεται να είναι πιο επικίνδυνη από τη Δέλτα που έχει κυριαρχήσει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε νέες του δηλώσεις ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ, ο Δρ Άντονι Φάουτσι εμφανίστηκε αισιόδοξος, αν και επανέλαβε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να ξεκαθαρίσει ακόμα περισσότερο η εικόνα τις επόμενες εβδομάδες.

Ο Φάουτσι δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι “σχεδόν βέβαιο” πως η παραλλαγή Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση απ’ ότι η Δέλτα, αν και πρόσθεσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει “τουλάχιστον δύο εβδομάδες” ακόμη για να διαπιστωθεί εάν η παραλλαγή αυτή αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα.

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 κέρδισε 2,45% στις 480,18 μονάδες, καταγράφοντας την καλύτερη συνεδρίαση του από τον περασμένο Νοέμβριο και επιστρέφοντας στα επίπεδα που ήταν πριν προκύψουν οι ανησυχίες για το στέλεχος Όμικρον.

Οι τεχνολογικές μετοχές εκτινάχθηκαν 5,6% μετά τα χαμηλά επτά εβδομάδων της Δευτέρας.

Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,8% στις 15.813,94 μονάδες με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να καταγράφουν ράλι. Οι μετοχές των Porsche και Volkswagen σημείωσαν άλμα άνω του 8% στον απόηχο δημοσιευμάτων ότι οι οικογένειες Porsche και Piech, που ελέγχουν τον μεγαλύτερο μέτοχο της Volkswagen, εξετάζουν να πουλήσουν ένα μέρος του μεριδίου τους στην VW και να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα για την αγορά ενός σημαντικού αριθμού μετοχών της Porsche.

Ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άλμα 2,9% στις 7.065,39 μονάδες, ενώ ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κέρδισε 1,5% στις 7.339,90 μονάδες, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό τριών εβδομάδων.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 2,4%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε άνοδο 1,4%.

Στα μάκρο της ημέρας, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Οκτώβριο, παρά τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η συνολική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 2,8% σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο σε ημερολογιακά προσαρμοσμένους όρους, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Destatis.

Οι οικονομικές προσδοκίες στη Γερμανία υποχώρησαν τον Δεκέμβριο εξαιτίας της επιδείνωσης της πανδημίας, ανέφερε το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW. Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών υποχώρησε στις 29,9 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 31,7 μονάδες τον Νοέμβριο. Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 25 μονάδες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα