

Έντονη είναι η δυσοσμία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης την τελευταία ώρα, ενώ αρκετές κλήσεις δέχτηκε από κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής η Ελληνική Εταιρεία Διανομής Αερίων Εnaon EDA. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας, μετά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν δεν ανιχνεύτηκε κάποια διαρροή φυσικού αερίου, ωστόσο λειτουργεί σε 24ωρη βάση η τηλεφωνική γραμμή του Κέντρου Άμεσης Επέμβασης στο 8001187878.
Σε συνδυασμό παραγόντων απέδωσε το φαινόμενο ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επισήμανε ότι με βάση στοιχεία από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, δυσοσμία εκδηλώνεται ανά περιοδικά διαστήματα στην πόλη ενώ έκανε λόγο για απόρριψη διαφορετικών τύπων λυμάτων στην περιοχή του Θερμαϊκού Κόλπου μετά την 6η προβλήτα, όπου επικρατούν συνθήκες ευτροφισμού των φυκιών και των μικροοργανισμών που καταναλώνουν το οξυγόνο. Λόγω έλλειψης οξυγόνου τμήμα των φυκιών αποσυντίθεται και, σε συνδυασμό με νότιους ανέμους και υψηλές θερμοκρασίες, εκλύονται οσμές όπως το υδρόθειο, οι μερκαπτάνες και το μεθάνιο που βγάζουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής του Κορδελιού για δυσοσμία, σημείωσε ότι οι κάτοικοι συχνά συνδέουν το φαινόμενο με τις οσμές που λένε ότι προέρχονται από τις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Πετρελαίων και πρόσθεσε ότι έχει γίνει σχετική μελέτη από το ΑΠΘ και έχουν υλοποιηθεί έργα απομείωσης των στερεών αποβλήτων μέσα στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων, ώστε να μειωθούν και οι πιθανές οσμές. «Θεωρώ ότι μπορεί ακόμη να υπάρχει ένα κομμάτι από αυτό» είπε και συμπλήρωσε πως «το γεγονός ότι δεν μυρίζει κάθε μέρα σχετίζεται με την κίνηση και την κατεύθυνση των ανέμων, άρα και με τις μετεωρολογικές συνθήκες».
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όμως η μυρωδιά είναι ενοχλητική» τόνισε, από την πλευρά του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Φυτιάνος, αφυπηρετήσας καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, ο οποίος έκανε λόγο για ένα φαινόμενο που συμβαίνει εδώ και χρόνια. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι η δυσοσμία διαρκεί για λίγες ημέρες και μετά την επικράτηση βορείων ανέμων οι οσμές διαλύονται. Στο ίδιο πνεύμα, ο κ. Σαρηγιάννης σχολίασε: «Οι ουσίες αυτές στην πραγματικότητα δεν είναι τοξικές, δεν δημιουργούν πρόβλημα δημόσιας υγείας, αλλά είναι ενοχλητικές. Ένας Βαρδάρης θα μας σώσει».
Σχετικά Νέα
Κνωσός: Απομακρύνθηκαν τα θραύσματα από την τοιχογραφία των Δελφινιών που κατέρρευσε
Το βράδυ της Παρασκευής ολοκλήρωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου τη συλλογή και απομάκρυνση των θραυσμάτων.
Βίντεο ντοκουμέντο από τη μαφιόζικη ενέδρα στα Άνω Λιόσια – Το γάζωμα του θωρακισμένου οχήματος
Βίντεο ντοκουμέντο από την απόπειρα δολοφονίας του 42χρονου, μέλους της Greek Mafia, στα Άνω.
Μετρό: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το Σάββατο λόγω του τελικού ποδοσφαίρου Ολυμπιακός – ΟΦΗ
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ, σήμερα Σάββατο, στην Γραμμή 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ).
«Ετεροχρονισμένο, εκπρόθεσμο, θεωρητικό»: Αντιδράσεις για το πόρισμα Καρώνη για τα Τέμπη
Συνεχίζεται η συζήτηση και οι αντιδράσεις για το πόρισμα του Δημήτρη Καρώνη για το.