

Έφυγε χθες από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μιχάλης Παπαδόπουλος (στην εικόνα πάνω από voria), σε ηλικία 89 ετών, μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.
Είχε διατελέσει πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου επί δύο συναπτές τριετίες, από το 1997 έως το 2003.
Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1936 στη Δράμα. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Θεσσαλονίκη, δούλεψε επί μία δεκαετία ως ελεύθερος επαγγελματίας στη Δυτική Μακεδονία και εκπόνησε στη συνέχεια το διδακτορικό του στο Άαχεν της Γερμανίας. Μετά τη Μεταπολίτευση επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη όπου και εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών (1976). Διετέλεσε κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής (1988-1994), αντιπρύτανης (1994-1997) και πρύτανης (1997-2003). Συγκλητικός για 15 συνεχόμενα χρόνια.
Διακρίσεις
Για το έργο του έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, από το Πανεπιστήμιο του Κάρολου της Πράγας το 1998, «για την καλλιέργεια των γραμμάτων και του ανθρωπισμού σε παγκόσμια κλίμακα». Τιμήθηκε ακόμη από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, με την απονομή του «μεγάλου σταυρού αξίας» σε «αναγνώριση των διακεκριμένων υπηρεσιών που προσέφερε στην ανάπτυξη των ελληνογερμανικών επιστημονικών σχέσεων». Είναι η μεγαλύτερη διάκριση που μπορεί να αποδοθεί σε μη Γερμανό πολίτη. Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος ήταν ομότιμος καθηγητής από το 2003. Διετέλεσε πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (2004-2006) και πρύτανης του Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου (2006-2008).
Ήταν παντρεμένος από το 1964 με τη Βιολέττα. Γιος του είναι ο Άγις Παπαδόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ και πρόεδρος της ΕΥΑΘ και κόρη του η Χάρις-Όλγα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ.
Η κηδεία του Μιχάλη Παπαδόπουλου θα γίνει, όπως μεταδίδει η voria, την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου στις 11:30 από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στην Αρετσού Καλαμαριάς.
Σχετικά Νέα
-
Σεισμός στην Αμοργό: Δόνηση 4,3 Ρίχτερ
Σεισμός 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στην Αμοργό στις 11.32π.μ. της Κυριακής σύμφωνα με την.
-
Αναστάτωση στα Μάλια μετά την Ανάσταση – 31χρονος ταμπουρώθηκε σε σπίτι και απειλούσε να πέσει από μπαλκόνι
Μεγάλη αναστάτωση επικράτησε στα Μάλια, στην Κρήτη, λίγα λεπτά μετά την Ανάσταση, καθώς ένας.
Πυρκαγιά σε οικία στο Τρίστρατο Άργους – Εντοπίστηκε σορός αγνώστων στοιχείων
Σορός αγνώστων στοιχείων εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε οικία στην περιοχή Τρίστρατο.
Αναστάτωση στη Χερσόνησο: 31χρονος αλλοδαπός ταμπουρώθηκε σε διαμέρισμα και απειλούσε να πέσει
Αναστάτωση προκλήθηκε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, σε περιοχή της Χερσονήσου, όταν 31χρονος αλλοδαπός.