

Αίτημα για χαρακτηρισμό και κήρυξη της έκτασης της ΔΕΘ ως «ιστορικού τόπου» υπέβαλε στο υπουργείο Πολιτισμού η Κίνηση Πολιτών «ΔΕΘ-Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη» με την υποστήριξη άλλων φορέων.
«Η πρόταση χαρακτηρισμού του χώρου ως νεότερου πολιτιστικού αγαθού του Νόμου 4858/2021 αποσκοπεί στη διατήρηση της μνήμης της πόλης και της νεότερης ιστορίας της χώρας, αλλά και στη διατήρηση και ανάδειξη ενός μοναδικού συνόλου μοντέρνας αρχιτεκτονικής» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Η αξιόλογη αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά στον χώρο της ΔΕΘ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, εξετάζοντας μεμονωμένα κτίσματα. Η έκταση της ΔΕΘ, με την πολεοδομική της διάταξη ως προς τους οδικούς άξονες (κεντρικό και εσωτερικούς), με παράλληλο καθορισμό δικτύου κίνησης πεζών στο εσωτερικό της έκτασης, παράλληλα με τη διατήρηση της κλίμακας και του χαρακτήρα των αξιόλογων κτηρίων, αποτελεί ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σύνολο σε άμεση σχέση με το ιστορικό κέντρο της πόλης».
Στο πλαίσιο αυτό, η Κίνηση Πολιτών οργανώνει δημόσια εκδήλωση ενημέρωσης για το θέμα την Πέμπτη 27 Μαρτίου, στις 18.30 στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Ένεκεν» στη Θεσσαλονίκη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κίνησης Πολιτών:
Η Κίνηση Πολιτών «ΔΕΘ-Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη» με την υποστήριξη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχ. ΑΠΘ και ΔΠΘ, του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος ΑΠΘ για την «Προστασία, Συντήρηση & Αποκατάσταση Μνημείων και Συνόλων» ΑΠΘ και των επιστημονικών φορέων: ΕΛΛΕΤ-Παράρτημα Θεσσαλονίκης και Εκτελεστική Επιτροπή στην Αθήνα, DoCoMoMo-Greece, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, και Σύλλογο Ελλήνων Πολεοδόμων-Χωροτακτών υπέβαλε στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού αίτημα χαρακτηρισμού και κήρυξης της έκτασης της ΔΕΘ ως «ιστορικού τόπου».
Η πρόταση χαρακτηρισμού του χώρου ως νεότερου πολιτιστικού αγαθού του Νόμου 4858/2021 αποσκοπεί στη διατήρηση της μνήμης της πόλης και της νεότερης ιστορίας της χώρας, αλλά και στη διατήρηση και ανάδειξη ενός μοναδικού συνόλου μοντέρνας αρχιτεκτονικής.
Η αξιόλογη αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά στον χώρο της ΔΕΘ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά, εξετάζοντας μεμονωμένα κτίσματα. Η έκταση της ΔΕΘ, με την πολεοδομική της διάταξη ως προς τους οδικούς άξονες (κεντρικό και εσωτερικούς), με παράλληλο καθορισμό δικτύου κίνησης πεζών στο εσωτερικό της έκτασης, παράλληλα με τη διατήρηση της κλίμακας και του χαρακτήρα των αξιόλογων κτιρίων, αποτελεί ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σύνολο σε άμεση σχέση με το ιστορικό κέντρο της πόλης.
Είναι απαραίτητη η θεσμική ρύθμιση του χώρου της ΔΕΘ για προστασία της νεότερης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και των αρχαιολογικών υποστρωμάτων του, παράλληλα με την πολεοδομική κατοχύρωση όλης της έκτασης της ΔΕΘ ως δημόσιου κοινόχρηστου χώρου / Μητροπολιτικού Πάρκου πρασίνου, πολιτισμού και μικρών εκθέσεων, χώρου της νεότερης ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης ενταγμένου στον περιβάλλοντα αστικό ιστό.
Με τον χαρακτηρισμό της έκτασης σε «ιστορικό τόπο» και μετατροπή του σε Μητροπολιτικό Πάρκο, είναι σημαντικά τα οφέλη για την εξέλιξη του χαρακτήρα και της λειτουργίας της ίδιας της έκτασης, καθώς και για το ιστορικό κέντρο και το σύνολο της κεντρικής περιοχής της Θεσσαλονίκης. Τα oφέλη αφορούν στη συνολική φυσιογνωμία και βιωσιμότητα της πόλης, αλλά και στην τεκμηρίωση προτάσεων χρηματοδότησης με «λογικούς» προϋπολογισμούς έργων στο πλαίσιο των εν εξελίξει αναπτυξιακών προγραμμάτων.
Η Κίνηση Πολιτών «ΔΕΘ-Μητροπολιτικό Πάρκο για μια Βιώσιμη Θεσσαλονίκη» οργανώνει δημόσια εκδήλωση ενημέρωσης για το θέμα την Πέμπτη 27 Μαρτίου 18.30 στον Πολυχώρο Πολιτισμού ‘Ένεκεν’ (Προξ. Κορομηλά 37, Θεσσαλονίκη).
ΟΜΙΛΙΕΣ:
Βασίλης Κολώνας, ομότιμος καθηγητής ΠΘ: ΔΕΘ – Αξιόλογη αρχιτεκτονική κληρονομιά σε κίνδυνο
Σάσα Λαδά, ομότιμη καθηγήτρια ΑΠΘ: Η αρχιτεκτονική κληρονομιά της ΔΕΘ θυσία στο βωμό της ψευδεπίγραφης “Ανάπλασης”
Άνη Λεφάκη, καθηγήτρια ΑΠΘ: Ο χώρος της ΔΕΘ: Πολιτιστικοί πόροι – Εργολαβική πόρωση
Χάρις Χριστοδούλου, αν. καθηγήτρια ΑΠΘ: Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το νέο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ εκτός τόπου και χρόνου
Σχετικά Νέα
Μετ’ εμποδίων η επιστροφή των εκδρομέων του Πάσχα – Στη Σύρο αποβιβάστηκαν 220 άτομα λόγω λάθους στα εισιτήριά τους
Αυξημένη ήταν χθες η κίνηση στα δύο οδικά δίκτυα καθώς αρκετοί εκδρομείς επέστρεψαν από.
Πάτρα: Σύγκρουση Ι.Χ με τρένο στην Ανθείας – Η οδηγός του αυτοκινήτου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Τρένο του προαστιακού σιδηροδρόμου, που εκτελούσε το δρομολόγιο από την Κάτω Αχαΐα προς την.
Χανιά: Φωτιά σε σταθμευμένα οχήματα έξω από αποθήκη
Στις φλόγες τυλίχθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (21/4), μία σειρά από αυτοκίνητα που ήταν.
Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 22 Απριλίου
Σήμερα Τρίτη, 22 Απριλίου, 3η Διακαινησίμου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των.