Θεσσαλονίκη: Αύριο η πορεία ζωής ενάντια στον φασισμό

Θεσσαλονίκη: Αύριο στις 11.30 το πρωί θα ξεκινήσει από την πλατεία Ελευθερίας η πορεία μνήμης για τους πάνω από 45.000 Εβραίους Θεσσαλονικείς που μαρτύρησαν και δολοφονήθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα. Η «Πορεία για τη Ζωή» θα καταλήξει στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, από όπου έφευγαν τα τρένα του θανάτου, και εκεί τα παιδιά του Εβραϊκού Σχολείου και παιδιά από σχολείο της Ξηροκρήνης θα φυτέψουν συμβολικά μια ελιά.

Όπως οι προηγούμενες, έτσι και αυτή θα είναι μια πορεία ηχηρά σιωπηλή, που θα στείλει το μήνυμα ότι ο ναζισμός και ο φασισμός δεν πρέπει να σηκώσουν κεφάλι «Ποτέ ξανά» στην ανθρωπότητα. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών ξύπνησαν διάφορα «φαντάσματα του παρελθόντος» και διάφορες ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες κάνουν έντονη την παρουσία τους και προσπαθούν να ενισχύσουν την επιρροή τους κυρίως στη νεολαία, πουλώντας δήθεν πατριωτισμό, έχει μεγάλη σημασία η αυριανή πορεία να είναι μαζική.

Από την πλατεία Ελευθερίας…

Το σημείο της εκκίνησης, η πλατεία Ελευθερίας, όπου βρίσκεται το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, ήταν ένας από τους πρώτους τόπους μαρτυρίου του ανδρικού εβραϊκού πληθυσμού της πόλης. Εκεί στις 11 Ιουλίου 1942 οι ναζί συγκέντρωσαν περίπου 9.000 Εβραίους ηλικίας 18 έως 45 χρόνων και, αφού τους υπέβαλαν σε διάφορα εξευτελιστικά μαρτύρια, τους οδήγησαν σε καταναγκαστικά έργα. Η κατάληξή της πορείας στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό δεν χρειάζεται επεξηγήσεις…

…έως τα τρένα του θανάτου

Από εκεί σαν χθες πριν από 76 χρόνια, στις 15 Μαρτίου του 1943, έφυγε το πρώτο τρένο με προορισμό τα στρατόπεδα Άουσβιτς και Μπιρκενάου. Στα τέσσερα εμπορικά βαγόνια, που ήταν για μεταφορά ζώων, στοιβάχτηκαν ηλικιωμένοι και γυναικόπαιδα και κατέληξαν στα κρεματόρια. Ακολούθησαν άλλες 18 τέτοιες αποστολές εξόντωσης του εβραϊκού πληθυσμού της Θεσσαλονίκης.

Υπολογίζεται ότι συνολικά 45.620 Εβραίοι της πόλης μεταφέρθηκαν στο Άουσβιτς και το Μπιρκενάου και από αυτούς οι 37.387 δολοφονήθηκαν στους θαλάμους αερίων, ενώ πολλοί από τους υπόλοιπους πέθαναν από τις κακουχίες μέσα στα στρατόπεδα. Μόλις 1.950 επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη, όπου δεν έτυχαν και της καλύτερης υποδοχής.

Στο ναζιστικό αυτό έγκλημα δυστυχώς συμμετείχαν και Έλληνες δωσίλογοι και συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών. Συμμετείχαν με το αζημίωτο λαμβάνοντας ως αμοιβή τις περιουσίες που άφησαν πίσω τους οι Εβραίοι Θεσσαλονικείς.

Η κοινωνία τότε δεν αντέδρασε, απλώς παρακολουθούσε… Δεν αντέδρασε είτε γιατί όλα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά είτε γιατί έως έναν βαθμό συμμετείχε στο πλιάτσικο είτε γιατί ένα μεγάλο κομμάτι της είχε εμποτιστεί με το μικρόβιο του αντισημιτισμού. Υπήρχαν βέβαια και οι εξαιρέσεις Ελλήνων χριστιανών που βοήθησαν και έκρυψαν με κίνδυνο τις ζωές τους Εβραίους συμπολίτες τους. Αυτός όμως δεν ήταν ο κανόνας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα